- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
- Z mięsem
Szarlotka
Tortownica o średnicy 28 cm lub kwadratowa 24 x 24 cm
450 - 500 g mąki (krupczatka z luksusową lub orkiszowa z krupczatką)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru (zwykłego lub z wanilią)
200 g masła
50 g smalcu (można zastąpić masłem lub margaryną wege)
4 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego) lub kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta soli
ok. 2 - 2,5 kg jabłek, obranych i utartych na tarce o dużych oczkach
3 - 4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (można więcej, jak ktoś lubi)
2 - 3 łyżki mielonych orzechów, migdałów lub tartej bułki
Na stolnicy przesiekać mąkę z proszkiem, cukrem i tłuszczem. Dodać żółtka, jogurt i przyprawy. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, jedną cienko wyłożyć tortownicę (dno i boki), nakłuć widelcem, wstawić do lodówki.
Obrać i utrzeć jabłka, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Dno tortownicy wysypać siekanymi migdałami lub bułką, wyłożyć jabłka, przykryć resztą cienko rozwałkowanego ciasta, w którym można wcześniej wyciąć foremkami kilka otworków odpowietrzających a resztki ciasta przykleić za pomocą białka dla dekoracji. Ciasto nakłuć widelcem i ewentualnie posypać odrobiną grubego cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 - 45 minut.

Tortownica o średnicy 28 cm lub kwadratowa 24 x 24 cm
450 - 500 g mąki (krupczatka z luksusową lub orkiszowa z krupczatką)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru (zwykłego lub z wanilią)
200 g masła
50 g smalcu (można zastąpić masłem lub margaryną wege)
4 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego) lub kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta soli
ok. 2 - 2,5 kg jabłek, obranych i utartych na tarce o dużych oczkach
3 - 4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (można więcej, jak ktoś lubi)
2 - 3 łyżki mielonych orzechów, migdałów lub tartej bułki
Na stolnicy przesiekać mąkę z proszkiem, cukrem i tłuszczem. Dodać żółtka, jogurt i przyprawy. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, jedną cienko wyłożyć tortownicę (dno i boki), nakłuć widelcem, wstawić do lodówki.
Obrać i utrzeć jabłka, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Dno tortownicy wysypać siekanymi migdałami lub bułką, wyłożyć jabłka, przykryć resztą cienko rozwałkowanego ciasta, w którym można wcześniej wyciąć foremkami kilka otworków odpowietrzających a resztki ciasta przykleić za pomocą białka dla dekoracji. Ciasto nakłuć widelcem i ewentualnie posypać odrobiną grubego cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 - 45 minut.

