Szarlotka

Agama

Active member
Wrz 21, 2004
218
41
28
Składniki:
2 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
3 jajka
3/4 masła roslinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
5 jabłek - dużych

Mąkę posiekać z margaryną i proszkeim do pieczenia. Żółtka zmieszać ze śmietaną i cukrem - wlać do mąki - posiekać razem a następnie szybko zagnieść kruche ciasto - włożyc do lodówki na 30 minut. Schłodzone podzielić na dwie części - 3/4 ciasta wylepić spód blaszki lub tak jak ja prodiża - zapiec na rumiano. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i udusić, dodać cynamon. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka na to ubitą pianę z białek, a nestępnie pokruszyc resztę ciasta. Piec do zrumienienia się wierzchu.

pzdr, Agama
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy