Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neteczka" data-source="post: 1362943" data-attributes="member: 33425"><p>Nie jest to ciasto super kruche.Jest to ciasto mięciutkie i delikatne.Pyszne!</p><p></p><p>Składniki na blaszkę 25/32(górne krawędzie)</p><p></p><p>40 dkg mąki tortowej+trochę do podsypywania</p><p>3/4 szkl cukru pudru</p><p>20 dkg masła</p><p>5 dkg smalcu</p><p>4 żółtka</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>cukier waniliowy</p><p>10 dkg gęstej śmietany 18%</p><p>szczypta soli</p><p> Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (będzie miękkie,ale nie należy dosypywać mąki)Na obsypanej mąką stolnicy uformować z niego wałek i podzielić na dwie części,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.</p><p></p><p>1 l gęstych prażonych (najlepiej domowych) jabłek</p><p>5 kwaskowatych surowych jabłek(ja najczęściej daję antonówkę, renetę lub bojkena)</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>cynamon do smaku</p><p></p><p>Do prażonych jabłek wkroić spore kawałki świeżych.Dodać mąkę i cynamon.Wymieszać.</p><p></p><p>Rozwałkować jedną część ciasta(ja to robię przez folię spożywczą i na niej przenoszę go do blachy,bo ciasto się trochę klei i rwie na wałku)Teraz wyłożyć jabłka.Na wierzch rozwałkować resztę ciasta (także używając folii).Piec ok 50-60 min w 180-190 st C. </p><p></p><p>Smacznego!</p><p></p><p>[ATTACH=full]78123[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neteczka, post: 1362943, member: 33425"] Nie jest to ciasto super kruche.Jest to ciasto mięciutkie i delikatne.Pyszne! Składniki na blaszkę 25/32(górne krawędzie) 40 dkg mąki tortowej+trochę do podsypywania 3/4 szkl cukru pudru 20 dkg masła 5 dkg smalcu 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 10 dkg gęstej śmietany 18% szczypta soli Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (będzie miękkie,ale nie należy dosypywać mąki)Na obsypanej mąką stolnicy uformować z niego wałek i podzielić na dwie części,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. 1 l gęstych prażonych (najlepiej domowych) jabłek 5 kwaskowatych surowych jabłek(ja najczęściej daję antonówkę, renetę lub bojkena) 1 łyżka mąki ziemniaczanej cynamon do smaku Do prażonych jabłek wkroić spore kawałki świeżych.Dodać mąkę i cynamon.Wymieszać. Rozwałkować jedną część ciasta(ja to robię przez folię spożywczą i na niej przenoszę go do blachy,bo ciasto się trochę klei i rwie na wałku)Teraz wyłożyć jabłka.Na wierzch rozwałkować resztę ciasta (także używając folii).Piec ok 50-60 min w 180-190 st C. Smacznego! [ATTACH=full]78123[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotka
Top
Bottom