No to teraz z tych przepisow co ja mam- uwaga nie spradzwone!!!
SZARLOTKA II
składniki:
Ciasto:
• 0,75 szklanki cukru pudru
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 żółtka
• 1 margaryna
• 2 1/2; szklanki mąki
Nadzienie:
• 2 kg jabłek
• 2 szklanki cukru kryształu
• sok i skórka z pomarańczy
• cynamon
do posypania: cukier puder
• cukier waniliowy
sposób przyrządzania:
Ciasto: cukier waniliowy, ½ szklanki cukru pudru i żółtka zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać zmiksowaną masę, dodać margarynę, posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na ½ godz. do lodówki. Nadzienie: jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dusić na małym ogniu z sokiem z pomarańczy. Dodać cukier kryształ, cynamon, skórkę pomarańczową. Ciasto podzielić na 2 części; 1 rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i bok średniej tortownicy, podpiec 10-15 min. w temp. (200°C). Na podpieczony placek wyłożyć jabłka. 2 porcję ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski 1×1½ cm. Ułożyć z nich kratkę. Piec jeszcze 10-15 min. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
SZARLOTKA KRUCHA
składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny
• 4 jajka
• 2 torebki cukru waniliowego
• 1 1/2; łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie: 1½ kg jabłek
• cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek)
• cynamon
sposób przyrządzania:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier. ¾ ciasta wyłożyć na blaszkę, przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta. Upiec w gorącym piekarniku (200-220°C). Posypać cukrem pudrem. Jeżeli ktoś lubi słodszą szarlotkę, może przygotować pianę w następujący sposób: Białka ubić na sztywną pianę, dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i nadal ubijając wsypać szklankę cukru pudru.
SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM I
składniki:
Ciasto:
• 40 dag mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 12 dag cukru pudru
• 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny)
• 2 żółtka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 torebka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
• 1 kg winnych jabłek
• ok. 20 dag cukru
• 1 torebka cukru waniliowego (lub sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon)
do posypania: cukier puder
sposób przyrządzania:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Ciasto podzielić na 2 części, jedną odłożyć do lodówki, a drugą ― po rozwałkowaniu ― wyłożyć dużą tortownicę (lub blachę) wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 15-20 minut. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków aromatycznych), mieszać. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście (masę tę można zmieszać z dowolną osączoną konfiturą lub posmarować ciasto najpierw tartą różą). Jabłka przykryć rozwałkowaną (oziębioną) pozostałą częścią ciasta, lekko dociskając wałkiem, ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gorącą szarlotkę posypać (przez sitko) cukrem pudrem.
Uwaga!. Ciasto to można wykorzystać jako spód pod serowiec, ciasto z pianką i marmoladą itp.
SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM ZAPIEKANA Z KREMEM
składniki:
Ciasto:
• 40 dag mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 15 dag cukru pudru
• 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny)
• 2 żółtka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 torebka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
• 1 kg jabłek
• ok. 25 dag cukru
• 1 torebka cukru waniliowego (lub osączone konfitury, posiekane orzechy włoskie, sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon)
Krem waniliowy:
• 5 dag masła
• 10 dag cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 1/ 2; szklanki mleka
• 1/2; torebki cukru waniliowego
• 1 jajko
• 2 żółtka
sposób przyrządzania:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Rozwałkować ciasto i przenieść na blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 25 minut na złoty kolor. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków); nadzienie powinno być kwaskowate, ponieważ pokryjemy je słodkim kremem. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście. Krem waniliowy: w płaskim rondelku topić tłuszcz z cukrem, uważając, aby się nie przypalił. Mąkę wymieszać z mlekiem i cukrem waniliowym, dodawać do stopionego masła i mieszając zagęszczamy masę. Odstawić rondelek z ognia, aby masa nieco ostygła. Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Do ciepłej masy dodać żółtka (3), ucierając dodawać ubitą na sztywno pianę z białka. Delikatnie, lecz dokładnie mieszać i wylać krem na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15 minut, aby krem się zapiekł.
SZARLOTKA „ODWRACALNA”
składniki:
Ciasto:
• 25 dag mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 8 dag cukru
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• sól
• 8 dag masła
Masa jabłkowa:
• 10 dag cukru kryształu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 5 dag masła
• ok. 1÷2 łyżek wody
• 5 średniej wielkości kruchych jabłek
do polania: bita śmietana (lub słodki sos)
sposób przyrządzania:
Ciasto: przesiać mąkę i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodawać porcjami wymieszaną mąkę i stopiony, letni tłuszcz, cały czas ucierając. Białka ubijać na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszać łyżką. Masa jabłkowa: na patelnię (idealnie czystą i bez zapachów) sypać cukier i cukier waniliowy, dodawać masło i mieszając topić, a następnie lekko karmelizować, aż stanie się brązowy, dodawać wodę i mieszać. Płaskim pędzelkiem rozsmarować karmel na dnie tortownicy. Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić na grube plasterki, rozłożyć je na karmelu i zalać ostrożnie ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, z dwóch stron tortownicy przyłożyć duże talerze, odwrócić ją, zdjąć górny talerz i (ostrożnie!) dno tortownicy, odkrawając je w razie potrzeby nożem. Podawać ciepłe, polane bitą śmietaną lub słodkim sosem.
SZARLOTKA PYSZNA- ta robila zawsze moja mama i smakuje calkiem sympatycznie
składniki:
• 40 dag mąki
• 2 łyżki proszku do pieczenia
• 3/4; szklanki cukru
• 1 kostka margaryny
• 1 żółtko
• 1 całe jajko
• 2 łyżki śmietany
• 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
sposób przyrządzania:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy, wykładamy schłodzone masło, siekamy nożem na małe grudki podsypując mąką ze stolnicy, wbijamy jajko i żółtko, zasypując mąką, dodajemy śmietanę, zagniatamy, aby składniki się połączyły, ale nie za długo, bo masło rozgrzewa się od ciepła rąk. Gdyby ciasto nie chciało się kleić ― dodać więcej śmietany, jeśli jest zbyt wilgotne ― dodać mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Potem podzielić na połowę, jedną połowę włożyć do formy i podpiec, aż się zrumieni (trwa to 15-30 minut). Gdy ciasto się podpieka, myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce jabłka. Wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cukrem i cynamonem, następnie rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy jabłka. Nacinamy w 2-3 miejscach nożem (żeby para z jabłek miała ujście) i pieczemy około 1 godziny (aż ciasto się zrumieni
SZARLOTKA II
składniki:
Ciasto:
• 0,75 szklanki cukru pudru
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 żółtka
• 1 margaryna
• 2 1/2; szklanki mąki
Nadzienie:
• 2 kg jabłek
• 2 szklanki cukru kryształu
• sok i skórka z pomarańczy
• cynamon
do posypania: cukier puder
• cukier waniliowy
sposób przyrządzania:
Ciasto: cukier waniliowy, ½ szklanki cukru pudru i żółtka zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać zmiksowaną masę, dodać margarynę, posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na ½ godz. do lodówki. Nadzienie: jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dusić na małym ogniu z sokiem z pomarańczy. Dodać cukier kryształ, cynamon, skórkę pomarańczową. Ciasto podzielić na 2 części; 1 rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i bok średniej tortownicy, podpiec 10-15 min. w temp. (200°C). Na podpieczony placek wyłożyć jabłka. 2 porcję ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski 1×1½ cm. Ułożyć z nich kratkę. Piec jeszcze 10-15 min. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
SZARLOTKA KRUCHA
składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny
• 4 jajka
• 2 torebki cukru waniliowego
• 1 1/2; łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie: 1½ kg jabłek
• cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek)
• cynamon
sposób przyrządzania:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier. ¾ ciasta wyłożyć na blaszkę, przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta. Upiec w gorącym piekarniku (200-220°C). Posypać cukrem pudrem. Jeżeli ktoś lubi słodszą szarlotkę, może przygotować pianę w następujący sposób: Białka ubić na sztywną pianę, dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i nadal ubijając wsypać szklankę cukru pudru.
SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM I
składniki:
Ciasto:
• 40 dag mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 12 dag cukru pudru
• 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny)
• 2 żółtka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 torebka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
• 1 kg winnych jabłek
• ok. 20 dag cukru
• 1 torebka cukru waniliowego (lub sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon)
do posypania: cukier puder
sposób przyrządzania:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Ciasto podzielić na 2 części, jedną odłożyć do lodówki, a drugą ― po rozwałkowaniu ― wyłożyć dużą tortownicę (lub blachę) wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 15-20 minut. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków aromatycznych), mieszać. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście (masę tę można zmieszać z dowolną osączoną konfiturą lub posmarować ciasto najpierw tartą różą). Jabłka przykryć rozwałkowaną (oziębioną) pozostałą częścią ciasta, lekko dociskając wałkiem, ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gorącą szarlotkę posypać (przez sitko) cukrem pudrem.
Uwaga!. Ciasto to można wykorzystać jako spód pod serowiec, ciasto z pianką i marmoladą itp.
SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM ZAPIEKANA Z KREMEM
składniki:
Ciasto:
• 40 dag mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 15 dag cukru pudru
• 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny)
• 2 żółtka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 torebka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
• 1 kg jabłek
• ok. 25 dag cukru
• 1 torebka cukru waniliowego (lub osączone konfitury, posiekane orzechy włoskie, sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon)
Krem waniliowy:
• 5 dag masła
• 10 dag cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 1/ 2; szklanki mleka
• 1/2; torebki cukru waniliowego
• 1 jajko
• 2 żółtka
sposób przyrządzania:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Rozwałkować ciasto i przenieść na blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 25 minut na złoty kolor. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków); nadzienie powinno być kwaskowate, ponieważ pokryjemy je słodkim kremem. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście. Krem waniliowy: w płaskim rondelku topić tłuszcz z cukrem, uważając, aby się nie przypalił. Mąkę wymieszać z mlekiem i cukrem waniliowym, dodawać do stopionego masła i mieszając zagęszczamy masę. Odstawić rondelek z ognia, aby masa nieco ostygła. Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Do ciepłej masy dodać żółtka (3), ucierając dodawać ubitą na sztywno pianę z białka. Delikatnie, lecz dokładnie mieszać i wylać krem na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15 minut, aby krem się zapiekł.
SZARLOTKA „ODWRACALNA”
składniki:
Ciasto:
• 25 dag mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 8 dag cukru
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• sól
• 8 dag masła
Masa jabłkowa:
• 10 dag cukru kryształu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 5 dag masła
• ok. 1÷2 łyżek wody
• 5 średniej wielkości kruchych jabłek
do polania: bita śmietana (lub słodki sos)
sposób przyrządzania:
Ciasto: przesiać mąkę i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodawać porcjami wymieszaną mąkę i stopiony, letni tłuszcz, cały czas ucierając. Białka ubijać na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszać łyżką. Masa jabłkowa: na patelnię (idealnie czystą i bez zapachów) sypać cukier i cukier waniliowy, dodawać masło i mieszając topić, a następnie lekko karmelizować, aż stanie się brązowy, dodawać wodę i mieszać. Płaskim pędzelkiem rozsmarować karmel na dnie tortownicy. Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić na grube plasterki, rozłożyć je na karmelu i zalać ostrożnie ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, z dwóch stron tortownicy przyłożyć duże talerze, odwrócić ją, zdjąć górny talerz i (ostrożnie!) dno tortownicy, odkrawając je w razie potrzeby nożem. Podawać ciepłe, polane bitą śmietaną lub słodkim sosem.
SZARLOTKA PYSZNA- ta robila zawsze moja mama i smakuje calkiem sympatycznie
składniki:
• 40 dag mąki
• 2 łyżki proszku do pieczenia
• 3/4; szklanki cukru
• 1 kostka margaryny
• 1 żółtko
• 1 całe jajko
• 2 łyżki śmietany
• 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
sposób przyrządzania:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy, wykładamy schłodzone masło, siekamy nożem na małe grudki podsypując mąką ze stolnicy, wbijamy jajko i żółtko, zasypując mąką, dodajemy śmietanę, zagniatamy, aby składniki się połączyły, ale nie za długo, bo masło rozgrzewa się od ciepła rąk. Gdyby ciasto nie chciało się kleić ― dodać więcej śmietany, jeśli jest zbyt wilgotne ― dodać mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Potem podzielić na połowę, jedną połowę włożyć do formy i podpiec, aż się zrumieni (trwa to 15-30 minut). Gdy ciasto się podpieka, myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce jabłka. Wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cukrem i cynamonem, następnie rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy jabłka. Nacinamy w 2-3 miejscach nożem (żeby para z jabłek miała ujście) i pieczemy około 1 godziny (aż ciasto się zrumieni