Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotki Pauli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="paula" data-source="post: 896" data-attributes="member: 28"><p>No to teraz z tych przepisow co ja mam- uwaga nie spradzwone!!!</p><p></p><p></p><p><strong>SZARLOTKA II</strong></p><p> </p><p></p><p>składniki:</p><p></p><p>Ciasto: </p><p></p><p>&#8226; 0,75 szklanki cukru pudru </p><p></p><p>&#8226; 1 torebka cukru waniliowego </p><p></p><p>&#8226; 3 żółtka </p><p></p><p>&#8226; 1 margaryna </p><p></p><p>&#8226; 2 1/2; szklanki mąki </p><p></p><p>Nadzienie: </p><p></p><p>&#8226; 2 kg jabłek </p><p></p><p>&#8226; 2 szklanki cukru kryształu </p><p></p><p>&#8226; sok i skórka z pomarańczy </p><p></p><p>&#8226; cynamon </p><p></p><p>do posypania: cukier puder</p><p></p><p>&#8226; cukier waniliowy</p><p></p><p>sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Ciasto: cukier waniliowy, &frac12; szklanki cukru pudru i żółtka zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać zmiksowaną masę, dodać margarynę, posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na &frac12; godz. do lodówki. Nadzienie: jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dusić na małym ogniu z sokiem z pomarańczy. Dodać cukier kryształ, cynamon, skórkę pomarańczową. Ciasto podzielić na 2 części; 1 rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i bok średniej tortownicy, podpiec 10-15 min. w temp. (200°C). Na podpieczony placek wyłożyć jabłka. 2 porcję ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski 1×1&frac12; cm. Ułożyć z nich kratkę. Piec jeszcze 10-15 min. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>SZARLOTKA KRUCHA </strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>składniki:</p><p></p><p>&#8226; 3 szklanki mąki</p><p></p><p>&#8226; 1 kostka margaryny</p><p></p><p>&#8226; 4 jajka</p><p></p><p>&#8226; 2 torebki cukru waniliowego</p><p>&#8226; 1 1/2; łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>nadzienie: 1&frac12; kg jabłek</p><p>&#8226; cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek)</p><p></p><p>&#8226; cynamon</p><p></p><p>sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier. &frac34; ciasta wyłożyć na blaszkę, przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta. Upiec w gorącym piekarniku (200-220°C). Posypać cukrem pudrem. Jeżeli ktoś lubi słodszą szarlotkę, może przygotować pianę w następujący sposób: Białka ubić na sztywną pianę, dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i nadal ubijając wsypać szklankę cukru pudru.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong></strong></p><p> <strong>SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM I</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>składniki:</p><p></p><p>Ciasto: </p><p></p><p>&#8226; 40 dag mąki pszennej</p><p></p><p>&#8226; 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>&#8226; 12 dag cukru pudru</p><p></p><p>&#8226; 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny)</p><p></p><p>&#8226; 2 żółtka</p><p>&#8226; 2 łyżki kwaśnej śmietany </p><p></p><p>&#8226; 1 torebka cukru waniliowego</p><p></p><p>Masa jabłkowa: </p><p></p><p>&#8226; 1 kg winnych jabłek</p><p></p><p>&#8226; ok. 20 dag cukru </p><p></p><p>&#8226; 1 torebka cukru waniliowego (lub sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon)</p><p></p><p>do posypania: cukier puder</p><p></p><p>sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą &#8213; wyrabiać krótko rękami. Ciasto podzielić na 2 części, jedną odłożyć do lodówki, a drugą &#8213; po rozwałkowaniu &#8213; wyłożyć dużą tortownicę (lub blachę) wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 15-20 minut. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków aromatycznych), mieszać. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście (masę tę można zmieszać z dowolną osączoną konfiturą lub posmarować ciasto najpierw tartą różą). Jabłka przykryć rozwałkowaną (oziębioną) pozostałą częścią ciasta, lekko dociskając wałkiem, ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gorącą szarlotkę posypać (przez sitko) cukrem pudrem.</p><p></p><p>Uwaga!. Ciasto to można wykorzystać jako spód pod serowiec, ciasto z pianką i marmoladą itp.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM ZAPIEKANA Z KREMEM</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>składniki:</p><p></p><p>Ciasto: </p><p></p><p>&#8226; 40 dag mąki pszennej</p><p></p><p>&#8226; 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>&#8226; 15 dag cukru pudru</p><p></p><p>&#8226; 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny)</p><p></p><p>&#8226; 2 żółtka</p><p>&#8226; 2 łyżki kwaśnej śmietany </p><p></p><p>&#8226; 1 torebka cukru waniliowego</p><p></p><p>Masa jabłkowa: </p><p></p><p>&#8226; 1 kg jabłek</p><p></p><p>&#8226; ok. 25 dag cukru </p><p></p><p>&#8226; 1 torebka cukru waniliowego (lub osączone konfitury, posiekane orzechy włoskie, sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon)</p><p></p><p>Krem waniliowy: </p><p></p><p>&#8226; 5 dag masła</p><p></p><p>&#8226; 10 dag cukru</p><p></p><p>&#8226; 1 łyżka mąki pszennej</p><p></p><p>&#8226; 1 1/ 2; szklanki mleka</p><p></p><p>&#8226; 1/2; torebki cukru waniliowego</p><p></p><p>&#8226; 1 jajko</p><p></p><p>&#8226; 2 żółtka</p><p>sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą &#8213; wyrabiać krótko rękami. Rozwałkować ciasto i przenieść na blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 25 minut na złoty kolor. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków); nadzienie powinno być kwaskowate, ponieważ pokryjemy je słodkim kremem. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście. Krem waniliowy: w płaskim rondelku topić tłuszcz z cukrem, uważając, aby się nie przypalił. Mąkę wymieszać z mlekiem i cukrem waniliowym, dodawać do stopionego masła i mieszając zagęszczamy masę. Odstawić rondelek z ognia, aby masa nieco ostygła. Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Do ciepłej masy dodać żółtka (3), ucierając dodawać ubitą na sztywno pianę z białka. Delikatnie, lecz dokładnie mieszać i wylać krem na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15 minut, aby krem się zapiekł.</p><p></p><p></p><p></p><p> </p><p></p><p></p><p><strong>SZARLOTKA &#8222;ODWRACALNA&#8221; </strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>składniki:</p><p></p><p>Ciasto: </p><p></p><p>&#8226; 25 dag mąki pszennej</p><p></p><p>&#8226; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>&#8226; 2 jajka</p><p></p><p>&#8226; 8 dag cukru</p><p>&#8226; 1/2 torebki cukru waniliowego</p><p></p><p>&#8226; sól</p><p></p><p>&#8226; 8 dag masła</p><p>Masa jabłkowa: </p><p></p><p>&#8226; 10 dag cukru kryształu</p><p></p><p>&#8226; 1/2 torebki cukru waniliowego</p><p></p><p>&#8226; 5 dag masła</p><p>&#8226; ok. 1÷2 łyżek wody</p><p></p><p>&#8226; 5 średniej wielkości kruchych jabłek</p><p></p><p>do polania: bita śmietana (lub słodki sos)</p><p></p><p>sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Ciasto: przesiać mąkę i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodawać porcjami wymieszaną mąkę i stopiony, letni tłuszcz, cały czas ucierając. Białka ubijać na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszać łyżką. Masa jabłkowa: na patelnię (idealnie czystą i bez zapachów) sypać cukier i cukier waniliowy, dodawać masło i mieszając topić, a następnie lekko karmelizować, aż stanie się brązowy, dodawać wodę i mieszać. Płaskim pędzelkiem rozsmarować karmel na dnie tortownicy. Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić na grube plasterki, rozłożyć je na karmelu i zalać ostrożnie ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, z dwóch stron tortownicy przyłożyć duże talerze, odwrócić ją, zdjąć górny talerz i (ostrożnie!) dno tortownicy, odkrawając je w razie potrzeby nożem. Podawać ciepłe, polane bitą śmietaną lub słodkim sosem.</p><p></p><p></p><p><strong>SZARLOTKA PYSZNA</strong>- ta robila zawsze moja mama i smakuje calkiem sympatycznie</p><p> </p><p></p><p>składniki:</p><p></p><p>&#8226; 40 dag mąki </p><p></p><p>&#8226; 2 łyżki proszku do pieczenia </p><p></p><p>&#8226; 3/4; szklanki cukru </p><p></p><p>&#8226; 1 kostka margaryny </p><p></p><p>&#8226; 1 żółtko </p><p></p><p>&#8226; 1 całe jajko </p><p></p><p>&#8226; 2 łyżki śmietany </p><p></p><p>&#8226; 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) </p><p></p><p>&#8226; 2 łyżki cukru </p><p></p><p>&#8226; 1 łyżeczka cynamonu </p><p></p><p>sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy, wykładamy schłodzone masło, siekamy nożem na małe grudki podsypując mąką ze stolnicy, wbijamy jajko i żółtko, zasypując mąką, dodajemy śmietanę, zagniatamy, aby składniki się połączyły, ale nie za długo, bo masło rozgrzewa się od ciepła rąk. Gdyby ciasto nie chciało się kleić &#8213; dodać więcej śmietany, jeśli jest zbyt wilgotne &#8213; dodać mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Potem podzielić na połowę, jedną połowę włożyć do formy i podpiec, aż się zrumieni (trwa to 15-30 minut). Gdy ciasto się podpieka, myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce jabłka. Wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cukrem i cynamonem, następnie rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy jabłka. Nacinamy w 2-3 miejscach nożem (żeby para z jabłek miała ujście) i pieczemy około 1 godziny (aż ciasto się zrumieni</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="paula, post: 896, member: 28"] No to teraz z tych przepisow co ja mam- uwaga nie spradzwone!!! [B]SZARLOTKA II[/B] składniki: Ciasto: • 0,75 szklanki cukru pudru • 1 torebka cukru waniliowego • 3 żółtka • 1 margaryna • 2 1/2; szklanki mąki Nadzienie: • 2 kg jabłek • 2 szklanki cukru kryształu • sok i skórka z pomarańczy • cynamon do posypania: cukier puder • cukier waniliowy sposób przyrządzania: Ciasto: cukier waniliowy, ½ szklanki cukru pudru i żółtka zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać zmiksowaną masę, dodać margarynę, posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Włożyć na ½ godz. do lodówki. Nadzienie: jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dusić na małym ogniu z sokiem z pomarańczy. Dodać cukier kryształ, cynamon, skórkę pomarańczową. Ciasto podzielić na 2 części; 1 rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno i bok średniej tortownicy, podpiec 10-15 min. w temp. (200°C). Na podpieczony placek wyłożyć jabłka. 2 porcję ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski 1×1½ cm. Ułożyć z nich kratkę. Piec jeszcze 10-15 min. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. [B]SZARLOTKA KRUCHA [/B] składniki: • 3 szklanki mąki • 1 kostka margaryny • 4 jajka • 2 torebki cukru waniliowego • 1 1/2; łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 1½ kg jabłek • cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek) • cynamon sposób przyrządzania: Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier. ¾ ciasta wyłożyć na blaszkę, przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta. Upiec w gorącym piekarniku (200-220°C). Posypać cukrem pudrem. Jeżeli ktoś lubi słodszą szarlotkę, może przygotować pianę w następujący sposób: Białka ubić na sztywną pianę, dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i nadal ubijając wsypać szklankę cukru pudru. [B] SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM I[/B] składniki: Ciasto: • 40 dag mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 12 dag cukru pudru • 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny) • 2 żółtka • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 torebka cukru waniliowego Masa jabłkowa: • 1 kg winnych jabłek • ok. 20 dag cukru • 1 torebka cukru waniliowego (lub sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon) do posypania: cukier puder sposób przyrządzania: Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Ciasto podzielić na 2 części, jedną odłożyć do lodówki, a drugą ― po rozwałkowaniu ― wyłożyć dużą tortownicę (lub blachę) wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 15-20 minut. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków aromatycznych), mieszać. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście (masę tę można zmieszać z dowolną osączoną konfiturą lub posmarować ciasto najpierw tartą różą). Jabłka przykryć rozwałkowaną (oziębioną) pozostałą częścią ciasta, lekko dociskając wałkiem, ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gorącą szarlotkę posypać (przez sitko) cukrem pudrem. Uwaga!. Ciasto to można wykorzystać jako spód pod serowiec, ciasto z pianką i marmoladą itp. [B]SZARLOTKA NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM ZAPIEKANA Z KREMEM[/B] składniki: Ciasto: • 40 dag mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 15 dag cukru pudru • 18 dag (3/4; kostki) masła (margaryny) • 2 żółtka • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 torebka cukru waniliowego Masa jabłkowa: • 1 kg jabłek • ok. 25 dag cukru • 1 torebka cukru waniliowego (lub osączone konfitury, posiekane orzechy włoskie, sok i skórka otarta z 1 cytryny albo cynamon) Krem waniliowy: • 5 dag masła • 10 dag cukru • 1 łyżka mąki pszennej • 1 1/ 2; szklanki mleka • 1/2; torebki cukru waniliowego • 1 jajko • 2 żółtka sposób przyrządzania: Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodać niezbyt twardy tłuszcz, żółtka roztrzepane w śmietanie i cukier waniliowy, posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Rozwałkować ciasto i przenieść na blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 25 minut na złoty kolor. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce. Mieszając, dusić, aż jabłka puszczą sok i stracą zapach surowizny. Nadmiar soku odlać, dodać cukier i cukier waniliowy (lub któryś z wymienionych dodatków); nadzienie powinno być kwaskowate, ponieważ pokryjemy je słodkim kremem. Rozsmarować masę jabłkową równą warstwą na cieście. Krem waniliowy: w płaskim rondelku topić tłuszcz z cukrem, uważając, aby się nie przypalił. Mąkę wymieszać z mlekiem i cukrem waniliowym, dodawać do stopionego masła i mieszając zagęszczamy masę. Odstawić rondelek z ognia, aby masa nieco ostygła. Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Do ciepłej masy dodać żółtka (3), ucierając dodawać ubitą na sztywno pianę z białka. Delikatnie, lecz dokładnie mieszać i wylać krem na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15 minut, aby krem się zapiekł. [B]SZARLOTKA „ODWRACALNA” [/B] składniki: Ciasto: • 25 dag mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 2 jajka • 8 dag cukru • 1/2 torebki cukru waniliowego • sól • 8 dag masła Masa jabłkowa: • 10 dag cukru kryształu • 1/2 torebki cukru waniliowego • 5 dag masła • ok. 1÷2 łyżek wody • 5 średniej wielkości kruchych jabłek do polania: bita śmietana (lub słodki sos) sposób przyrządzania: Ciasto: przesiać mąkę i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodawać porcjami wymieszaną mąkę i stopiony, letni tłuszcz, cały czas ucierając. Białka ubijać na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszać łyżką. Masa jabłkowa: na patelnię (idealnie czystą i bez zapachów) sypać cukier i cukier waniliowy, dodawać masło i mieszając topić, a następnie lekko karmelizować, aż stanie się brązowy, dodawać wodę i mieszać. Płaskim pędzelkiem rozsmarować karmel na dnie tortownicy. Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić na grube plasterki, rozłożyć je na karmelu i zalać ostrożnie ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie, z dwóch stron tortownicy przyłożyć duże talerze, odwrócić ją, zdjąć górny talerz i (ostrożnie!) dno tortownicy, odkrawając je w razie potrzeby nożem. Podawać ciepłe, polane bitą śmietaną lub słodkim sosem. [B]SZARLOTKA PYSZNA[/B]- ta robila zawsze moja mama i smakuje calkiem sympatycznie składniki: • 40 dag mąki • 2 łyżki proszku do pieczenia • 3/4; szklanki cukru • 1 kostka margaryny • 1 żółtko • 1 całe jajko • 2 łyżki śmietany • 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka cynamonu sposób przyrządzania: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy, wykładamy schłodzone masło, siekamy nożem na małe grudki podsypując mąką ze stolnicy, wbijamy jajko i żółtko, zasypując mąką, dodajemy śmietanę, zagniatamy, aby składniki się połączyły, ale nie za długo, bo masło rozgrzewa się od ciepła rąk. Gdyby ciasto nie chciało się kleić ― dodać więcej śmietany, jeśli jest zbyt wilgotne ― dodać mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Potem podzielić na połowę, jedną połowę włożyć do formy i podpiec, aż się zrumieni (trwa to 15-30 minut). Gdy ciasto się podpieka, myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce jabłka. Wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cukrem i cynamonem, następnie rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy jabłka. Nacinamy w 2-3 miejscach nożem (żeby para z jabłek miała ujście) i pieczemy około 1 godziny (aż ciasto się zrumieni [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Szarlotki Pauli
Top
Bottom