- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
z Pani domu
5 jabłek obrać i pokroić
wymieszać z 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyzki cynamonu i 1 i 1/2 łyzki mąki, skropić wodą(nie skrapiałam), obłożyc wiórkami z masła (1 łyżeczka masła), przykryc folia alum (nie przykryłam)
wstawić do piekarnika (180 stopni) na 15 minut
w tzw międzyczasie utrzeć na puszystą masę:
1 szklankę maki
łyzkę cukru
1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
3 łyzki masła
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
BIAŁKA ubić i połaczyc z masą
Mase nakładac łyzeczka na jabłka , NIE rozsmarowywać
piec 25 minut
serwowac ciepłe z lodami
u nas dodatkowo mięta i ugniecione maliny (mrożone) z odrobiną cukru
--
5 jabłek obrać i pokroić
wymieszać z 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyzki cynamonu i 1 i 1/2 łyzki mąki, skropić wodą(nie skrapiałam), obłożyc wiórkami z masła (1 łyżeczka masła), przykryc folia alum (nie przykryłam)
wstawić do piekarnika (180 stopni) na 15 minut
w tzw międzyczasie utrzeć na puszystą masę:
1 szklankę maki
łyzkę cukru
1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
3 łyzki masła
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
BIAŁKA ubić i połaczyc z masą
Mase nakładac łyzeczka na jabłka , NIE rozsmarowywać
piec 25 minut
serwowac ciepłe z lodami
u nas dodatkowo mięta i ugniecione maliny (mrożone) z odrobiną cukru
--

