- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

4 kromki pieczywa tostowego
1 jajko L
4 łyżki mleka
masło do smażenia
serek twarogowy, serek homogenizowany naturalny (quark)
cukier do smaku
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki wody
cukier do smaku
ew. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. W niewielkim rondelku gotujemy krótko jabłka wraz z wodą, cukrem i cynamonem, tak, by się nie rozpadły. Zagęszczamy jabłka 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, chwilę razem gotujemy, aż zgęstnieją.
2. Jajko rozmieszać z mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
3. Układamy tosty na talerzach, smarujemy twarożkiem doprawionym do smaku cukrem*, na to układamy drugi tost, dociskamy, smarujemy go twarożkiem. Na wierzchu układamy porcję jabłek z cynamonem.
* zamiast używać gotowego serka waniliowego, wolę użyć naturalnego i dosłodzić. Wówczas można dostosować ilość cukru do własnego gustu i uniknąć sztucznych aromatów dodawanych do serków smakowych.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: