- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Szegediner Gulasch
Oryginalny przepis:
Moje zmiany:
Przepis pochodzi z Migros Magazine z 24 stycznia 2011r.
Oryginalny przepis:
- 3 duże cebule
- 600g cielęcego mięsa na gulasz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ząbki czosnku
- 50ml mocnego bulionu wołowego
- 500g kiszonej kapusty
- 150g kwaśnej śmietany
- sól
- Pokroić cebulę. Mięso obsmażyć na połowie tłuszczu. Zdjąż mięso z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę na brązowo. Mięso, paprykę i kminek dodać do cebuli. Dolać bulion. Dusić jakieś 30 minut.
- Odcisnąć kapustę. Pokroić trochę, dodać do mięsa i dusić dalej jakieś 30-40min aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu dodać śmietanę i doprawić solą
- Do podania można posypać koperkiem i dać kleksa ze śmietany.
Moje zmiany:
- Zamiast cielęciny miałam wieprzowinę.
- dusiłam o wieeeeeeele dłużej, bo lubię, jak mięso sie rozpada prawie i nie trzeba się męczyć z gryzieniem
- Nie posypałam koperkiem i nie dałam kleksa śmietany. Podałam z ziemniakami.
- Doooobre było...


Przepis pochodzi z Migros Magazine z 24 stycznia 2011r.
Ostatnią edycję dokonał moderator: