- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Przepis znalazłam w dodatku do "Gazety Wyborczej" - "Palce lizać" sprzed chyba 3 lat.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 szalotki lub cebulki dymki
2 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (opcjonalnie)
sól
olej do smażenia
Sos:
4 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki wody
prażony sezam do posypania
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, resztę szparagów pokroić ukośnie na 3-4 cm kawałki (ja miałam wyjątkowo grube szparagi, więc pokroiłam je na nieco krótsze kawałki). Szalotkę i imbir drobno posiekać, czosnek pokroić na plasterki. Z papryczki chili usunąć pestki i posiekać. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, szalotki i chili. Smażyć, ciągle mieszając, przez około pół minuty. Następnie wrzucić na patelnię szparagi i smażyć, często mieszając. Posolić do smaku. W międzyczasie wymieszać składniki sosu. Kiedy szparagi lekko zmiękną, wlać sos na patelnię. Zagotować i odparować sos, aby zgęstniał i oblepił szparagi.
Szparagi powinny być miękkie, ale jeszcze chrupiące.
Przed podaniem posypać podprażonym sezamem.
Nie wiedziałam gdzie wpisać ten przepis, bo do kuchni azjatyckiej ze względu na składniki też by pasował. Często zresztą przerabiam tę potrawę na taką mięsną "chińszczyznę" - marynuję piersi kurczaka przez 20 minut w sosie sojowym (czasem z dodatkiem ciemnego sosu sojowego), ząbkiem czosnku i łyżką mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Następnie mięso smażę w woku, usmażone wyjmuję, trzymam w ciepłym miejscu, przygotowuję szparagi wg w/w przepisu, na koniec dodaję mięso, mieszam i gotowe. Sosu można wtedy zrobić nieco więcej, żeby oblepił też mięso.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 szalotki lub cebulki dymki
2 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (opcjonalnie)
sól
olej do smażenia
Sos:
4 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki wody
prażony sezam do posypania
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, resztę szparagów pokroić ukośnie na 3-4 cm kawałki (ja miałam wyjątkowo grube szparagi, więc pokroiłam je na nieco krótsze kawałki). Szalotkę i imbir drobno posiekać, czosnek pokroić na plasterki. Z papryczki chili usunąć pestki i posiekać. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, szalotki i chili. Smażyć, ciągle mieszając, przez około pół minuty. Następnie wrzucić na patelnię szparagi i smażyć, często mieszając. Posolić do smaku. W międzyczasie wymieszać składniki sosu. Kiedy szparagi lekko zmiękną, wlać sos na patelnię. Zagotować i odparować sos, aby zgęstniał i oblepił szparagi.
Szparagi powinny być miękkie, ale jeszcze chrupiące.
Przed podaniem posypać podprażonym sezamem.

Nie wiedziałam gdzie wpisać ten przepis, bo do kuchni azjatyckiej ze względu na składniki też by pasował. Często zresztą przerabiam tę potrawę na taką mięsną "chińszczyznę" - marynuję piersi kurczaka przez 20 minut w sosie sojowym (czasem z dodatkiem ciemnego sosu sojowego), ząbkiem czosnku i łyżką mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Następnie mięso smażę w woku, usmażone wyjmuję, trzymam w ciepłym miejscu, przygotowuję szparagi wg w/w przepisu, na koniec dodaję mięso, mieszam i gotowe. Sosu można wtedy zrobić nieco więcej, żeby oblepił też mięso.