- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis niezwykle prosty i efekt bardzo IMO smaczny. Przepis pochodzi z tej strony http://www.przepisy.pl/przepis/szparagi-z-...kiem-i-kaparami, odrobinkę go zmieniłam
pęczek szparagów
ząbek czosnku (ja dałam jeden, ale następnym razem zwiększę ilość, żeby był bardziej wyczuwalny)
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
koperek
sól i pieprz
sok z cytryny
- szparagi należy lekko podgotować, nie do całkowitej miękkości
- na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany ząbek czosnku, przesmażyć chwilkę, potem dorzucić kapary, koperek i odcedzone szparagi, chwilkę podsmażyć,
- przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku przez 10-15 minut
- po wyjęciu z piekarnika polać sokiem z cytryny.
W oryginale stoi, że sokiem z pomarańczy trzeba szparagi potraktować, na próbę kilka polałam, ale zdecydowanie mi nie pasował smak, bez niczego też były jakieś takie jałowe, to eksperymentalnie polałam sokiem z cytryny i to mi odpowiada.
Zrobiłam wczoraj z zielonych, następnym razem spróbuję z białych.

pęczek szparagów
ząbek czosnku (ja dałam jeden, ale następnym razem zwiększę ilość, żeby był bardziej wyczuwalny)
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
koperek
sól i pieprz
sok z cytryny
- szparagi należy lekko podgotować, nie do całkowitej miękkości
- na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany ząbek czosnku, przesmażyć chwilkę, potem dorzucić kapary, koperek i odcedzone szparagi, chwilkę podsmażyć,
- przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku przez 10-15 minut
- po wyjęciu z piekarnika polać sokiem z cytryny.
W oryginale stoi, że sokiem z pomarańczy trzeba szparagi potraktować, na próbę kilka polałam, ale zdecydowanie mi nie pasował smak, bez niczego też były jakieś takie jałowe, to eksperymentalnie polałam sokiem z cytryny i to mi odpowiada.
Zrobiłam wczoraj z zielonych, następnym razem spróbuję z białych.
