Szparagi z czosnkiem i kaparami

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis niezwykle prosty i efekt bardzo IMO smaczny. Przepis pochodzi z tej strony http://www.przepisy.pl/przepis/szparagi-z-...kiem-i-kaparami, odrobinkę go zmieniłam

pęczek szparagów
ząbek czosnku (ja dałam jeden, ale następnym razem zwiększę ilość, żeby był bardziej wyczuwalny)
2 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
koperek
sól i pieprz
sok z cytryny

- szparagi należy lekko podgotować, nie do całkowitej miękkości
- na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany ząbek czosnku, przesmażyć chwilkę, potem dorzucić kapary, koperek i odcedzone szparagi, chwilkę podsmażyć,
- przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku przez 10-15 minut
- po wyjęciu z piekarnika polać sokiem z cytryny.

W oryginale stoi, że sokiem z pomarańczy trzeba szparagi potraktować, na próbę kilka polałam, ale zdecydowanie mi nie pasował smak, bez niczego też były jakieś takie jałowe, to eksperymentalnie polałam sokiem z cytryny i to mi odpowiada.
Zrobiłam wczoraj z zielonych, następnym razem spróbuję z białych.


szp1.jpg
 

Załączniki

  • szp1.jpg
    szp1.jpg
    93.1 KB · Wyświetleń: 3

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Zrobię, ale zamiast koperku dam bazylię
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy