- Sty 3, 2009
- 28,005
- 2,348
- 113
500 g szparagów (najlepiej obu kolorów, ale z jednokolorowych też będzie dobre)
garść nerkowców
garść suszonych żurawin
1-2 łyżki świeżej kolendry
1/2 łyżeczki sumaka*
sól
oliwa
cytryna
Oczyszczone szparagi pokroić na kawałki długości około 5 cm (białe wcześniej obrać). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, posolić, dodać nerkowce. Smażyć ze 3-4 minuty, dodać żurawiny i sumak. Smażyć aż szparagi osiągną odpowiadającą nam miękkość. Już na talerzu polać oliwą (jakieś 2 łyżki), skropić cytryną, posypać kolendrą. Można dodatkowo posypać skórką otartą z cytryny.
Przepis powstał jako ciąg modyfikacji tego: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28220.
*podobno tak to się odmienia, brzmi jakby to coś żywego było
garść nerkowców
garść suszonych żurawin
1-2 łyżki świeżej kolendry
1/2 łyżeczki sumaka*
sól
oliwa
cytryna
Oczyszczone szparagi pokroić na kawałki długości około 5 cm (białe wcześniej obrać). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, posolić, dodać nerkowce. Smażyć ze 3-4 minuty, dodać żurawiny i sumak. Smażyć aż szparagi osiągną odpowiadającą nam miękkość. Już na talerzu polać oliwą (jakieś 2 łyżki), skropić cytryną, posypać kolendrą. Można dodatkowo posypać skórką otartą z cytryny.
Przepis powstał jako ciąg modyfikacji tego: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28220.

*podobno tak to się odmienia, brzmi jakby to coś żywego było

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: