Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Szparagi zapiekane pod beszamelem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 856025" data-attributes="member: 10341"><p>Przygotowuję je na dwa sposoby, jeden znacznie częściej niż drugi, ale postanowiłam zamieścić oba, może ktoś zechce spróbować pewnej odmiany. Przepisy pochodzą z miesięcznika Ty i Ja. Chociaż dla siebie robię z mniejszej porcji, podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg szparagów białych lub zielonych, albo po połowie białe z zielonymi</p><p>sól, cukier</p><p></p><p><strong>I sposób - sos</strong></p><p><strong></strong>3 dkg masła</p><p>3 - 4 dkg mąki (biorę zazwyczaj 3 dkg)</p><p>szklanka wrzącego mleka (lub trochę więcej)</p><p>1 całe jajko</p><p>sól</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>łyżka soku cytrynowego</p><p>tarty żółty ser (biorę ementaler)</p><p>masło do posypania sosu</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p></p><p><strong>II sposób - sos</strong></p><p><strong></strong>5 dkg masła</p><p>5 dkg mąki</p><p>szklanka mleka</p><p>szklanka wywaru z gotowania szparagów</p><p>1 całe jajko</p><p>1 żółtko</p><p>sok z 1/2 małej cytryny</p><p>sól</p><p>szczypta utartej gałki muszkatołowej</p><p>tarty żółty ser (może być ementaler, gouda)</p><p>kilka kawałeczków masła</p><p></p><p>Szparagi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem cukru przez 15 - 20 minut. Nie mogą być rozgotowane. Czas gotowania zależy od grubości szparagów. W przepisach czas ten wynosi nawet do 30 minut, co mnie wydaje się przesadą. W każdym razie lepiej spróbować podczas gotowania niż wyjąć surowe albo rozgotowane. Po ugotowaniu szparagi bardzo dokładnie osączamy. W ten sam sposób przygotowujemy szparagi do obu wersji zapiekania. </p><p></p><p><strong>I sposób. </strong>Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy stopniowo mlekiem. Sos gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gdyby było trzeba, dolewamy trochę mleka, ale dla mnie ta proporcja jest w zasadzie wystarczająca. Sos zdejmujemy z ognia i gdy nieco ostygnie dodajemy jajko, soli do smaku, gałkę muszkatołową i łyżkę soku z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy, albo ubijamy trzepaczką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim szparagi, polewamy sosem beszamelowym i całość posypujemy startym serem oraz ozdabiamy kilkoma kawałeczkami masła. Naczynie wsuwamy do dobrze nagrzanego piekarnika ( u mnie to wynosi od 180 do 200 st.) na 35 minut. Gdy powierzchnia lekko się zrumieni, zapiekanka jest gotowa. Jeśli to ma być danie obiadowe oddzielnie podajemy ziemniaki z wody (najlepiej młode) oraz zieloną sałatę.</p><p></p><p><strong>II sposób.</strong> Z masła i mąki przyrządzamy białą zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem i wywarem z gotowania szparagów wg podanych proporcji. Pilnie mieszając, na małym ogniu, gotujemy sos nie krócej niż 20 minut. Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. W razie potrzeby dodajemy nieco mleka lub wywaru. Sos ochładzamy. Do zaledwie letniego dodajemy jajko i żółtko, soli do smaku, sok z pól cytryny (małej) i gałkę muszkatołową. Sos należy bardzo dokładnie wymieszać.</p><p>Ogniotrwała formę smarujemy cienko sosem, wkładamy ugotowane szparagi i zalewamy resztą sosu. Po posypaniu utartym serem i położeniu kilku kawałków masła, naczynie wsuwamy do dobrze nagrzanego (180 - 200 st) piekarnika i zapiekamy 40 - 50 minut.Powierzchnia zapiekanki powinna się apetycznie zrumienić. Podajemy jak przy sposobie I. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, doskonale pasuje tu delikatne puree ziemniaczane.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 856025, member: 10341"] Przygotowuję je na dwa sposoby, jeden znacznie częściej niż drugi, ale postanowiłam zamieścić oba, może ktoś zechce spróbować pewnej odmiany. Przepisy pochodzą z miesięcznika Ty i Ja. Chociaż dla siebie robię z mniejszej porcji, podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 1 kg szparagów białych lub zielonych, albo po połowie białe z zielonymi sól, cukier [B]I sposób - sos [/B]3 dkg masła 3 - 4 dkg mąki (biorę zazwyczaj 3 dkg) szklanka wrzącego mleka (lub trochę więcej) 1 całe jajko sól szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku cytrynowego tarty żółty ser (biorę ementaler) masło do posypania sosu masło do wysmarowania formy [B]II sposób - sos [/B]5 dkg masła 5 dkg mąki szklanka mleka szklanka wywaru z gotowania szparagów 1 całe jajko 1 żółtko sok z 1/2 małej cytryny sól szczypta utartej gałki muszkatołowej tarty żółty ser (może być ementaler, gouda) kilka kawałeczków masła Szparagi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem cukru przez 15 - 20 minut. Nie mogą być rozgotowane. Czas gotowania zależy od grubości szparagów. W przepisach czas ten wynosi nawet do 30 minut, co mnie wydaje się przesadą. W każdym razie lepiej spróbować podczas gotowania niż wyjąć surowe albo rozgotowane. Po ugotowaniu szparagi bardzo dokładnie osączamy. W ten sam sposób przygotowujemy szparagi do obu wersji zapiekania. [B]I sposób. [/B]Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy stopniowo mlekiem. Sos gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gdyby było trzeba, dolewamy trochę mleka, ale dla mnie ta proporcja jest w zasadzie wystarczająca. Sos zdejmujemy z ognia i gdy nieco ostygnie dodajemy jajko, soli do smaku, gałkę muszkatołową i łyżkę soku z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy, albo ubijamy trzepaczką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim szparagi, polewamy sosem beszamelowym i całość posypujemy startym serem oraz ozdabiamy kilkoma kawałeczkami masła. Naczynie wsuwamy do dobrze nagrzanego piekarnika ( u mnie to wynosi od 180 do 200 st.) na 35 minut. Gdy powierzchnia lekko się zrumieni, zapiekanka jest gotowa. Jeśli to ma być danie obiadowe oddzielnie podajemy ziemniaki z wody (najlepiej młode) oraz zieloną sałatę. [B]II sposób.[/B] Z masła i mąki przyrządzamy białą zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem i wywarem z gotowania szparagów wg podanych proporcji. Pilnie mieszając, na małym ogniu, gotujemy sos nie krócej niż 20 minut. Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. W razie potrzeby dodajemy nieco mleka lub wywaru. Sos ochładzamy. Do zaledwie letniego dodajemy jajko i żółtko, soli do smaku, sok z pól cytryny (małej) i gałkę muszkatołową. Sos należy bardzo dokładnie wymieszać. Ogniotrwała formę smarujemy cienko sosem, wkładamy ugotowane szparagi i zalewamy resztą sosu. Po posypaniu utartym serem i położeniu kilku kawałków masła, naczynie wsuwamy do dobrze nagrzanego (180 - 200 st) piekarnika i zapiekamy 40 - 50 minut.Powierzchnia zapiekanki powinna się apetycznie zrumienić. Podajemy jak przy sposobie I. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, doskonale pasuje tu delikatne puree ziemniaczane. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Szparagi zapiekane pod beszamelem
Top
Bottom