Szparagi zapiekane
(porcja na 2-3 osoby)
szparagi białe ok. 500-600 g
szynka gotowana w plastrach
ser feta lub parmezan
naleśniki na słono np.
1 szklanka mleka
1 jajko
mąka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy wg upodobania np. curry, chili, pieprz ziołowy, sól
1. Szparagi obieramy i wrzucamy na wrzącą osoloną wodą z dodatkiem masła. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min (powinny być miękkie), odcedzamy.
2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, wychodzi ok. 9-10 naleśników
3. Naleśnik, szynkę i szparagi zwijamy w rulonik, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem, zapiekamy w temperaturze 200 st. ok. 20 min.
Gotowe naleśniki polewamy sosem, np.
½ szklanki wywaru z gotowania
½ szklanki mleka
½ szklanki słodkiej śmietany
50 g masła
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Składniki połączyć, mieszając zagęścić np. mąką lub płatkami owsianymi, zagotować.
Życzę smacznego.

(porcja na 2-3 osoby)
szparagi białe ok. 500-600 g
szynka gotowana w plastrach
ser feta lub parmezan
naleśniki na słono np.
1 szklanka mleka
1 jajko
mąka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy wg upodobania np. curry, chili, pieprz ziołowy, sól
1. Szparagi obieramy i wrzucamy na wrzącą osoloną wodą z dodatkiem masła. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min (powinny być miękkie), odcedzamy.
2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, wychodzi ok. 9-10 naleśników
3. Naleśnik, szynkę i szparagi zwijamy w rulonik, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem, zapiekamy w temperaturze 200 st. ok. 20 min.
Gotowe naleśniki polewamy sosem, np.
½ szklanki wywaru z gotowania
½ szklanki mleka
½ szklanki słodkiej śmietany
50 g masła
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Składniki połączyć, mieszając zagęścić np. mąką lub płatkami owsianymi, zagotować.
Życzę smacznego.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: