Przepis podaję, gdyż Aniks mówiła że szpinaku nie jada, a to bardzo prosta i smaczna potrawa
Paczka mrożonego , rozdrobnionego szpinaku (ważne: bez żadnych dodatków!)
lub szpinak swieży
ser (mozzarela, lub inny wg uznania - do zapieczenia w piekarniku)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka majonezu (najlepszy Winiary)
sól, pieprz, szczypta papryki - może być ostra
wariant I
Rozciąć opakowanie nożyczkami, przełożyć zamrożoną kostkę na patelnię i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż szpinak po pierwsze rozmrozi się, a po drugie odparuje nadmiar wody (wodę ew. ostrożnie z patelki odlewamy).
Gdy na patelni zostanie nam w zasadzie czysta masa szpinakowa dodajemy łyżeczkę masła, majonezu i przyprawiamy do smaku (sól, pieprz) oraz wyciskamy czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do małego, żaroodrnego naczynia. Wierzch posypujemy startym na tarce (duże oczka) serem. Zapiekamy w piekarniku ok 15-20 min do roztopienia sera. Naczynie wkładamy do zimnego piekarnika.
Wariant II
Bardziej pracochłonny gdyż liście szpinaku trzeba dokładnie umyć (z zapiaaszczonym może to być dłuuuga zabawa
) i podsmażać na łyżeczce masła - stopniowo redukując objętość na patelni.
Reszta przepisu bez zmian.
Podajemy do degustacji z grzankami bułki paryskiej.

Paczka mrożonego , rozdrobnionego szpinaku (ważne: bez żadnych dodatków!)
lub szpinak swieży
ser (mozzarela, lub inny wg uznania - do zapieczenia w piekarniku)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka majonezu (najlepszy Winiary)
sól, pieprz, szczypta papryki - może być ostra

wariant I
Rozciąć opakowanie nożyczkami, przełożyć zamrożoną kostkę na patelnię i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż szpinak po pierwsze rozmrozi się, a po drugie odparuje nadmiar wody (wodę ew. ostrożnie z patelki odlewamy).
Gdy na patelni zostanie nam w zasadzie czysta masa szpinakowa dodajemy łyżeczkę masła, majonezu i przyprawiamy do smaku (sól, pieprz) oraz wyciskamy czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do małego, żaroodrnego naczynia. Wierzch posypujemy startym na tarce (duże oczka) serem. Zapiekamy w piekarniku ok 15-20 min do roztopienia sera. Naczynie wkładamy do zimnego piekarnika.
Wariant II
Bardziej pracochłonny gdyż liście szpinaku trzeba dokładnie umyć (z zapiaaszczonym może to być dłuuuga zabawa

Reszta przepisu bez zmian.
Podajemy do degustacji z grzankami bułki paryskiej.