Szpinak po polsku

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wpisuje, moze sie komus przyda.
A moze przyda sie mojemu mezowi jak juz ja zaczne pracowac o on nie
icon_wink.gif

Moje starsze dziecko prosi o taki szpinak, mlodsze dzis o dziwo zjadlo
icon_eek.gif



300-400g szpinaku to 4 porcje rodzinne - 2 dorosle i 2 dzieciece
do tego
tluszcz: oliwa lub maslo
2 zabki czosnku
maka
mleko (sojowe)
i woda od szpinaku lub od ziemniakow

Stary szpinak, znaczy duzy, przebrac, umyc, wrzucic do gara i zalac wrzatkiem na 3 minuty. Odlac (zostawic czesc wody! Tak powtarzam ale raz malzonek chcial pomoc i odlal
fiesgrins.gif
), kiedy troche przestygnie przekroic w kratke, zeby sie nie ciagnal komus na talerzu.
Na patelni zrobic zasmazke:
lyzka maki, mniejsza lyzka masla, polaczyc. Dodac przestudzony plyn , jak juz sie polaczy wszystko dodac zgnieciony tylko czosnek, przesmazyc chwilke, dodac szpinak i gotowe.

Dzis dla zachety dalam z boczkiem, a szpinak mlody, drobny.

Boczku kolo 100-120g wysmazyc i skwarki przerzucic do miseczki.
Do tluszczu dodac make, mleko, wode od ziemniakow, czosnek, cale, swieze liscie szpinaku. Zamieszac ze 2 minuty, zeby zwiadl, dorzucic skwarki i gotowe.

Podaje z jajkami sadzonymi i taki obiad nazywamy zelazna porcja zelaza
fiesgrins.gif


Zdjecia oczywiscie nie bedzie, bo znika migiem i tez nic specjalnego.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy