Szpinak z mlekiem kokosowym

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pyszny na zimno i na ciepło, moja ulubiona wersja, porcja jedno, maksymalnie dwuosobowa:

225 g mrożonych liści szpinaku (koniecznie całe, nie sieczka)
0,5 szklanki mleka kokosowego
0,5 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
1 lekko czubata łyżka mąki
1 łyżka oliwy

W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić zamrożony szpinak, dusić pod przykryciem około 5 minut aż zmięknie, w międzyczasie do miseczki wlać mleko, dodać mąkę, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, gdy szpinak jest już miękki wlać do niego miksturę kokosową, wymieszać, zagotować i natychmiast wyłączyć ogień, można dodać świeżo mielonego pieprzu, tylko zyska na smaku.

Uwagi:
Na pewno można użyć świeżego szpinaku, ze względu na to, że tylko ja jem w domu to warzywo, najwygodniej używać mi takiego prasowanego w brykietach i przygotować tyle ile jestem w stanie zjeść.

A kto ma więcej czasu, niech pokusi się o samodzielne przygotowanie mleka kokosowego:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32234&hl=
Smakuje jeszcze lepiej, choć trudno to sobie wyobrazić
icon_wink.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot tyle razy już pisałaś o tych rzodkiewkach z mlekiem kokosowym, że w końcu muszę spróbować
icon_mrgreen.gif
. A ostatnio mam taką fazę na szpinak, że jem go codziennie, tak mi smakuje, a roboty z nim tyle co nic, robi się w tak zwanym międzyczasie, o ile używa się mrożonego.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
rewelacja- ja sama tylko skubnęłam , bo córka zjadła, robiłam z kg świeżego - czyli pewnie ponad pół kilo parzonego
icon_smile.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszulka, podałam dzisiaj do pieczonej ryby. Mrożony w liściach wymiotło z mojego sklepu, użyłam paczkowanego swieżego, bo kiedyś zrobiłam z tego puree i to zdecydowanie nie był dobry pomysł, wyszedł kisiel szpinakowy
icon_wink.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Chciałam zrobić dzisiaj do łososia, ale nie mam pomysłu czym zagęścić zamiast mąki. Z ziemniaczaną albo maizeną wyjdzie chyba glut.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nie pamiętam
icon_redface.gif

Zrobiłam dzisiaj dla gości, dzieciątka nie tknęły, ale szczęśliwi tatusie mogli po nich skończyć. Do cycków Elki w panierce z parmezanem i basmati. Klara zjadła ryż i zielone ogórki, córki znajomych kurczaka i ryż, ojcowie wszystko z entuzjazmem.
Z domowego mleka własnoręcznie udojonego z kokosa, bo podczas przeprowadzki utraciłam otwieracz do puszek i zakupione mleko okazało się być niedostępne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Lis @ 12 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429909Nie pamiętam
icon_redface.gif

Zrobiłam dzisiaj dla gości, dzieciątka nie tknęły, ale szczęśliwi tatusie mogli po nich skończyć. Do cycków Elki w panierce z parmezanem i basmati. Klara zjadła ryż i zielone ogórki, córki znajomych kurczaka i ryż, ojcowie wszystko z entuzjazmem.
Z domowego mleka własnoręcznie udojonego z kokosa, bo podczas przeprowadzki utraciłam otwieracz do puszek i zakupione mleko okazało się być niedostępne.
Dawno nie robiłam, fajnie że wyciągnęłaś i cieszę się, że gościom smakowało
icon_smile.gif
.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Izoldo, pyszne!
icon_smile.gif
Zrobiłam z mniejszej porcji, bo nie chciałam się objadać na kolację. Szpinak miałam świeży, podsmażałam na oleju kokosowym. Mleko robiłam sama (bez podgrzewania, namoczyłam wiórki na 2 godziny), w związku z tym całość nie wyszła tak kokosowa, jak by to było z mlekiem puszkowym, czy robionym z kokosa świeżego. Zagęściłam mąką ryżową (mam pełnoziarnistą) i wyszło całkiem, całkiem. Taka zasmażka mi się zrobiła (sypnęło mi się mąki ciut za dużo).

Generalnie smak jest bardzo podobny do szpinaku, który robiłam z mamą w dzieciństwie. Tamten był na zwykłym mleku, reszta bardzo podobnie.
icon_smile.gif
Żeby jeszcze bardziej przywołać wspomnienia, skropiłam gotową potrawę sokiem z cytryny. I to była kropka nad i.
icon_smile.gif

Jutro powtórka!
icon_smile.gif
Dziękuję!

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Evalill bardzo się cieszę:), ja osobiście wolę właśnie z domowym mlekiem kokosowym, moim zdaniem to puszkowe ma zbyt intensywny aromat, który dominuje całą potrawę.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,192
2,746
113
Mam pytanie: jakiej gęstości wychodzi Wam ten szpinak?
Dziś zrobiłam z ilości takich jak w przepisie, ale z dużo mniejszą ilością mleka - może 1/4 cup lub nawet ciut mniej, mąki łyżka. Wyszła mi rzadka breja. Co mogłam źle zrobić? A może ten szpinak ma tak wyglądać?
gruebel_2.gif
Miałam mrożony szpinak w liściach w postaci brykietów.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Hazo, mi wychodzi takie jak rzadki budyń, to ma być szpinak w sosie, na pewno nie rzadka breja, może za słabo odparowałaś liście? Ja albo rozmrażam na sicie, żeby woda z niego wyciekła, albo wrzucam mrożony na malutki ogień i podgrzewam tak długo aż się rozmrozi i wyparuje nadmiar wody, koloru nie traci. Ja używam brykietów Bonduella albo Hortexu, ale wolę te pierwsze bo są dla mnie rozsądniej zapakowane (tylko ja go jem).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy