- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Pyszny na zimno i na ciepło, moja ulubiona wersja, porcja jedno, maksymalnie dwuosobowa:
225 g mrożonych liści szpinaku (koniecznie całe, nie sieczka)
0,5 szklanki mleka kokosowego
0,5 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
1 lekko czubata łyżka mąki
1 łyżka oliwy
W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić zamrożony szpinak, dusić pod przykryciem około 5 minut aż zmięknie, w międzyczasie do miseczki wlać mleko, dodać mąkę, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, gdy szpinak jest już miękki wlać do niego miksturę kokosową, wymieszać, zagotować i natychmiast wyłączyć ogień, można dodać świeżo mielonego pieprzu, tylko zyska na smaku.
Uwagi:
Na pewno można użyć świeżego szpinaku, ze względu na to, że tylko ja jem w domu to warzywo, najwygodniej używać mi takiego prasowanego w brykietach i przygotować tyle ile jestem w stanie zjeść.
A kto ma więcej czasu, niech pokusi się o samodzielne przygotowanie mleka kokosowego:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32234&hl=
Smakuje jeszcze lepiej, choć trudno to sobie wyobrazić
.
225 g mrożonych liści szpinaku (koniecznie całe, nie sieczka)
0,5 szklanki mleka kokosowego
0,5 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
1 lekko czubata łyżka mąki
1 łyżka oliwy
W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić zamrożony szpinak, dusić pod przykryciem około 5 minut aż zmięknie, w międzyczasie do miseczki wlać mleko, dodać mąkę, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, gdy szpinak jest już miękki wlać do niego miksturę kokosową, wymieszać, zagotować i natychmiast wyłączyć ogień, można dodać świeżo mielonego pieprzu, tylko zyska na smaku.
Uwagi:
Na pewno można użyć świeżego szpinaku, ze względu na to, że tylko ja jem w domu to warzywo, najwygodniej używać mi takiego prasowanego w brykietach i przygotować tyle ile jestem w stanie zjeść.
A kto ma więcej czasu, niech pokusi się o samodzielne przygotowanie mleka kokosowego:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32234&hl=
Smakuje jeszcze lepiej, choć trudno to sobie wyobrazić

Ostatnią edycję dokonał moderator: