- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Bardzo smaczne, choć moze tak nie wygląda, dodatek wina naprwdę dodaje daniu tego czegoś
Wstążki szpinakowe z groszkiem i lazurem- 1 porcja
- makaron typu wstążki (ja użyłam udon, ale można np. tagialtelle)
- 50 g groszku mrożonego
- 100 g szpinaku (miałam mrożony)
- 30g sera lazur
- łyżka wina białego
- mała cebulka, pół ząbka czosnku posiekanego.
- świeżo zmielony, czarny pieprz, sól
- trochę mleka i chudej śmietanki
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do momentu, aż będzie al dente, czyli lekko twardawy.
W tym czasie w garnuszku ugotować groszek (ja wrzuciłam go do gorącej wody, gdy zaczęła wrzeć wyłączyłam palnik i groszek powoli dochodził do siebie, był lekko twardawy).
Na patelnię wrzuciłam szpinak, do tego dodałam posiekaną cebulę i czosnek, chwilę poddusiłam, a gdy woda ze szpinaku wyparowała podlałam winem. Wymieszałam i dodałam trochę śmietanki i mleka, ale naprawdę odrobinę. Popieprzyłam i posoliłam, wymieszałam.
Ser pokroiłam w małą kostkę i wrzuciłam do szpinaku, wymieszałam i wyłączyłam palnik, by ser powoli się rozpuszczał.
W tym czasie odcedziłam makaron, wrzuciłam do sosu, dodałam odcedzony groszek i dobrze wymieszałam. W trakcie mieszania ser się rozpuścił. Wyłożyłam na talerz i cieszyłam się smakiem
p.s. jeśli w złym dziale umieściłam przepis, proszę o jego przeniesienie
Wstążki szpinakowe z groszkiem i lazurem- 1 porcja
- makaron typu wstążki (ja użyłam udon, ale można np. tagialtelle)
- 50 g groszku mrożonego
- 100 g szpinaku (miałam mrożony)
- 30g sera lazur
- łyżka wina białego
- mała cebulka, pół ząbka czosnku posiekanego.
- świeżo zmielony, czarny pieprz, sól
- trochę mleka i chudej śmietanki
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do momentu, aż będzie al dente, czyli lekko twardawy.
W tym czasie w garnuszku ugotować groszek (ja wrzuciłam go do gorącej wody, gdy zaczęła wrzeć wyłączyłam palnik i groszek powoli dochodził do siebie, był lekko twardawy).
Na patelnię wrzuciłam szpinak, do tego dodałam posiekaną cebulę i czosnek, chwilę poddusiłam, a gdy woda ze szpinaku wyparowała podlałam winem. Wymieszałam i dodałam trochę śmietanki i mleka, ale naprawdę odrobinę. Popieprzyłam i posoliłam, wymieszałam.
Ser pokroiłam w małą kostkę i wrzuciłam do szpinaku, wymieszałam i wyłączyłam palnik, by ser powoli się rozpuszczał.
W tym czasie odcedziłam makaron, wrzuciłam do sosu, dodałam odcedzony groszek i dobrze wymieszałam. W trakcie mieszania ser się rozpuścił. Wyłożyłam na talerz i cieszyłam się smakiem

p.s. jeśli w złym dziale umieściłam przepis, proszę o jego przeniesienie