- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
A w sumie wklepię przepis na przepyszne ciasteczka, bardzo łatwe do zrobienia a niezwykle smaczne, kruche i listkujące niczym z francuskiego ciasta. Mogę się przyznać, że przepis wymyśliłam właściwie sama - na podstawie obserwacji mamy mojej koleżanki
. Wypróbowałam niejednokrotnie, przepis poszedł w świat...
Składniki:
-1/2 szkl wody
-1/2 kg mąki
-szczypta soli
-1 jajko
- 2-3 łyżki octu
-3/4 kostki margaryny
- gęsty dżem lub marmolada ( uwaga! nie może być domowy dżem robiony z Żel-fixem czy podobnym zagęstnikiem, bo w piekarniku się rozpuści i wyleje na blachę) lub np. masa serowa
Do miski wlać wodę, wrzucić pokrojoną margarynę i całą resztę składników. Zagnieść. Ciasto ma wyjść dość klejące. Włożyć na noc do lodówki. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wykrawać kwadraty, na środek położyć odrobinę gęstego dżemu lub marmolady, przeciwległe rogi złożyć ze sobą. Piec 15 minut w 175 stopniach z termoobiegiem. Ostudzone polukrować ( ja nie lukruję i też są ok
).
Składniki:
-1/2 szkl wody
-1/2 kg mąki
-szczypta soli
-1 jajko
- 2-3 łyżki octu
-3/4 kostki margaryny
- gęsty dżem lub marmolada ( uwaga! nie może być domowy dżem robiony z Żel-fixem czy podobnym zagęstnikiem, bo w piekarniku się rozpuści i wyleje na blachę) lub np. masa serowa
Do miski wlać wodę, wrzucić pokrojoną margarynę i całą resztę składników. Zagnieść. Ciasto ma wyjść dość klejące. Włożyć na noc do lodówki. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wykrawać kwadraty, na środek położyć odrobinę gęstego dżemu lub marmolady, przeciwległe rogi złożyć ze sobą. Piec 15 minut w 175 stopniach z termoobiegiem. Ostudzone polukrować ( ja nie lukruję i też są ok