Szwedzka zupa serowa

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
25 dkg sera żółtego, serek topiony (złoty ementaler), 1 ząbek czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, 1 l bulionu, 1/4 szkl. białego wina, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz

Zagotować w garnku bulion. Następnie dodać serek topiony i mieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek oraz śmietanę rozprowadzoną z paroma łyżkami zupki. W trakcie gotowania dodać wino. Gotować jeszcze 15 min. bez przykrycia często mieszając. I....zupka gotowa. Zupkę można posypać startym serem żółtym (ale uwaga na ubranie!).

Zupę podawać można z grzankami czosnkowymi albo z groszkiem ptysiowym

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy