25 dkg sera żółtego, serek topiony (złoty ementaler), 1 ząbek czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, 1 l bulionu, 1/4 szkl. białego wina, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz
Zagotować w garnku bulion. Następnie dodać serek topiony i mieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek oraz śmietanę rozprowadzoną z paroma łyżkami zupki. W trakcie gotowania dodać wino. Gotować jeszcze 15 min. bez przykrycia często mieszając. I....zupka gotowa. Zupkę można posypać startym serem żółtym (ale uwaga na ubranie!).
Zupę podawać można z grzankami czosnkowymi albo z groszkiem ptysiowym
Zagotować w garnku bulion. Następnie dodać serek topiony i mieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek oraz śmietanę rozprowadzoną z paroma łyżkami zupki. W trakcie gotowania dodać wino. Gotować jeszcze 15 min. bez przykrycia często mieszając. I....zupka gotowa. Zupkę można posypać startym serem żółtym (ale uwaga na ubranie!).
Zupę podawać można z grzankami czosnkowymi albo z groszkiem ptysiowym
