- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Rozpoczął się sezon jabłkowy, więc czemu by nie zrobić czegoś z jabłkami. Jeśli ktoś kocha szarlotkę, pokocha i babeczki.
Bajecznie prosty przepis, na około 16 babeczek.
260 g mąki
200 g masła
120 g cukru pudru
2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka - pokrojone i podduszone z cukrem, bądź tarkowane ze słoika (jak u mnie - bardzo przydatna rzecz, takie jabłka)
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i na godzinę wstawić ciasto do lodówki. W tym czasie wysmarować tłuszczem foremki. 3/4 ciasta rozwałkować na około 6 mm i wykrajać krążki, którymi wykładać foremki. Nałożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować na cieńszy placek i wykroić tyle krążków, żeby każda babeczka miała wierzch. Brzegi krążków zwilżać zimną wodą i zaklejać nimi babeczki. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można polukrować/popudrować.
Bajecznie prosty przepis, na około 16 babeczek.
260 g mąki
200 g masła
120 g cukru pudru
2 jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka - pokrojone i podduszone z cukrem, bądź tarkowane ze słoika (jak u mnie - bardzo przydatna rzecz, takie jabłka)
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i na godzinę wstawić ciasto do lodówki. W tym czasie wysmarować tłuszczem foremki. 3/4 ciasta rozwałkować na około 6 mm i wykrajać krążki, którymi wykładać foremki. Nałożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować na cieńszy placek i wykroić tyle krążków, żeby każda babeczka miała wierzch. Brzegi krążków zwilżać zimną wodą i zaklejać nimi babeczki. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można polukrować/popudrować.