- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 2
- 0
300g masła
500g cukru
100ml syropu ziemniaczanego lub 50ml miodu
200ml wody
50ml karmelu
1,5 kg mąki
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka zmielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
Jeżeli masz już przygotowane składniki to możemy zaczynać
Wymieszaj masło, syrop i cukier, karmel i przyprawy.
Oddzielnie wymieszaj proszek do pieczenia w zimnej wodzie i dodaj do uprzednio wymieszanych składników.
Teraz dodawaj mąkę tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki do następnego dnia. Ciasto po odleżeniu 12 godzin rozwałkuj, wytnij dowolne kształty.
Ułóż ciastka na blasze i wsadź do piekarnika o temp. 175 stopni. Wypiek powinien być gotowy w 10-15 minut. Ciastka są już z pewnością zarumienione, a wspaniały aromat wypełni Twój dom.
Teraz wyjmij ciastka i poczekaj aż ostygną.
500g cukru
100ml syropu ziemniaczanego lub 50ml miodu
200ml wody
50ml karmelu
1,5 kg mąki
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka zmielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
Jeżeli masz już przygotowane składniki to możemy zaczynać
Wymieszaj masło, syrop i cukier, karmel i przyprawy.
Oddzielnie wymieszaj proszek do pieczenia w zimnej wodzie i dodaj do uprzednio wymieszanych składników.
Teraz dodawaj mąkę tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Dobrze wyrobione ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki do następnego dnia. Ciasto po odleżeniu 12 godzin rozwałkuj, wytnij dowolne kształty.
Ułóż ciastka na blasze i wsadź do piekarnika o temp. 175 stopni. Wypiek powinien być gotowy w 10-15 minut. Ciastka są już z pewnością zarumienione, a wspaniały aromat wypełni Twój dom.
Teraz wyjmij ciastka i poczekaj aż ostygną.