- Lut 14, 2008
- 10
- 0
- 0
Składniki:
* Ogórek
* Pomidor
* Groszek
* Kukurydza
* Tuńczyk w sosie własnym
* Ryż (najlepiej w torebkach)
(ilość zależy od tego na ile osób planujemy sałatkę, jednak pojedyncze sztuki wystarcza)
Sos vinegrett:
* sok cytrynowy
* majonez
* musztarda (najlepiej sarepskiej)
* sól
* pieprz
* olej/oliwa
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora umyć, wykroić korzonek i pokroić w kostkę. Jeśli skórka pomidora jest twarda, można sparzyć go i obrać. Groszek i kukurydzę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Tuńczyk rozdrobnić i także dodać. Ugotowany ryż odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wymieszać wszystko dokładnie.
* można dodać także sałatę.
Przygotowanie sosu:
Do szklanki wlać ok 20ml soku cytrynowego. Następnie dodać 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1/4 łyżeczki soli. Dodać obfitą łyżeczkę musztardy oraz dwie kopiaste łyżeczki majonezu. Teraz należy dodać do tego 100ml oleju/oliwy. Wymieszać dokładnie. Jeśli ktoś nie zna tego sosu i nie ma wprawy w jego przygotowaniu, to proponuje w trakcie mieszania próbować sos i dosmakowywać.
Następnie należy polać sosem sałatkę i dokładnie wymieszać. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i schłodzona.
Życzę samcznego!!
* Ogórek
* Pomidor
* Groszek
* Kukurydza
* Tuńczyk w sosie własnym
* Ryż (najlepiej w torebkach)
(ilość zależy od tego na ile osób planujemy sałatkę, jednak pojedyncze sztuki wystarcza)
Sos vinegrett:
* sok cytrynowy
* majonez
* musztarda (najlepiej sarepskiej)
* sól
* pieprz
* olej/oliwa
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora umyć, wykroić korzonek i pokroić w kostkę. Jeśli skórka pomidora jest twarda, można sparzyć go i obrać. Groszek i kukurydzę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Tuńczyk rozdrobnić i także dodać. Ugotowany ryż odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wymieszać wszystko dokładnie.
* można dodać także sałatę.
Przygotowanie sosu:
Do szklanki wlać ok 20ml soku cytrynowego. Następnie dodać 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1/4 łyżeczki soli. Dodać obfitą łyżeczkę musztardy oraz dwie kopiaste łyżeczki majonezu. Teraz należy dodać do tego 100ml oleju/oliwy. Wymieszać dokładnie. Jeśli ktoś nie zna tego sosu i nie ma wprawy w jego przygotowaniu, to proponuje w trakcie mieszania próbować sos i dosmakowywać.
Następnie należy polać sosem sałatkę i dokładnie wymieszać. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i schłodzona.

