- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38


Składniki:
- 3 szklanki maki krupczatki
- 3 szklanki mąki wrocławskiej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- szczyptę soli
- 2 Kasie lub 1/2 kg masła(masło lepsze)
- ok.1,5 kilo obranych i starkowanych na tarce o grubych oczkach jabłek
Rozcieram w wymieszanych sypkich składnikach tłuszcz robiąc kruszonkę i nie zagniatając
tego w kulę.2/3 kruszonki wysypuję na emaliowaną blachę tę dużą z
piekarnika wysmarowaną lekko masłem,równomiernie rozprowadzam i leciutko
ugniatam.
Na to wykładam jabłka (jak jest dużo soku to go odciskam po prostu)i posypuję resztą
kruszonki.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st.i piekę ok.40-
50 minut.Wychodzi może nie za wysokie ciasto ale za to bardzo
kruche i smaczne.I jest kruche tez drugiego dnia.Aha,lukruję je
jeszcze lukrem z ok. 1,5 szkl. cukru pudru rozrobionego z
wrzątkiem na płynną masę.I to wszystko
Aha,najlepsze jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych
Ostatnią edycję dokonał moderator: