- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
100 g boczku
2 cebule
100 g selera
2 marchewki
500 g ziemniaków
560 g groszku z puszki
1 por
bulion mięsny
sól i pieprz
4 łyżki siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć w garnku na chrupiąco. Dolać 3/4 l wody i zagotować pod przykryciem.
2. Do gotującego się wywaru dodać w następującej kolejności:
- cebulę pokrojoną w kosteczkę,
- cienkie paseczki selera,
- cienkie plasterki marchewki,
- ziemniaki pokrojone w kostkę,
- groszek z puszki razem z zalewą,
- por pokrojony w bardzo cienkie plasterki.
3. Zupę doprawić bulionem, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min. Na samym końcu dodać pietruszkę.
4. Cebulę można usmażyć na złoty kolor lub drobno pokrojoną, zieloną część pora udusić na maśle. Dla złagodzenia smaku można dodać śmietanę.
Smacznego
100 g boczku
2 cebule
100 g selera
2 marchewki
500 g ziemniaków
560 g groszku z puszki
1 por
bulion mięsny
sól i pieprz
4 łyżki siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć w garnku na chrupiąco. Dolać 3/4 l wody i zagotować pod przykryciem.
2. Do gotującego się wywaru dodać w następującej kolejności:
- cebulę pokrojoną w kosteczkę,
- cienkie paseczki selera,
- cienkie plasterki marchewki,
- ziemniaki pokrojone w kostkę,
- groszek z puszki razem z zalewą,
- por pokrojony w bardzo cienkie plasterki.
3. Zupę doprawić bulionem, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min. Na samym końcu dodać pietruszkę.
4. Cebulę można usmażyć na złoty kolor lub drobno pokrojoną, zieloną część pora udusić na maśle. Dla złagodzenia smaku można dodać śmietanę.
Smacznego