- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
250 g zakwasu żytniego, moze byc prosto z lodówki
200 g mąki orkiszowej razowej lub pszennej razowej
400 g mąki pszennej 650
1,5 -2 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłego soku pomidorowego lub mniej lub więcej, zalezy jaka mąka.
2 łyżki octu pomidorowego, lub innego, jesli takiego brak
opcjonalnie duża szczypta ziół prowansalskich, wloskich, albo oregano z dodatkiem bazylii, tymianku czy co sie tam nawinie
składniki mieszamy, wyrabiamy hakiem miksera lub w maszynie. Konsystencja niejets taka luzna jak chlebow zytnich, ale nie jest tez bardzo zwarty. Ot taki, zeby mogla mu kopułka wyrosnac. Przelewamy do nasmaroawnej maslem i wysypanej otrebami zytnimi keksówki. Przykrywamy folią wysmarowana olejem/oliwa. Stawiamy w cieplym miejscu jesli nei mamy czasu, lub w chlodnym, jelsi lubimy pelnie smaku chleba. Czekamy az chleb podwoi objetosc - czyli mniej wiecej do samej gory keksowki dorosnie. Pieczemy w 210 ok 35-40 minut (robimy test stukania)
200 g mąki orkiszowej razowej lub pszennej razowej
400 g mąki pszennej 650
1,5 -2 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłego soku pomidorowego lub mniej lub więcej, zalezy jaka mąka.
2 łyżki octu pomidorowego, lub innego, jesli takiego brak
opcjonalnie duża szczypta ziół prowansalskich, wloskich, albo oregano z dodatkiem bazylii, tymianku czy co sie tam nawinie
składniki mieszamy, wyrabiamy hakiem miksera lub w maszynie. Konsystencja niejets taka luzna jak chlebow zytnich, ale nie jest tez bardzo zwarty. Ot taki, zeby mogla mu kopułka wyrosnac. Przelewamy do nasmaroawnej maslem i wysypanej otrebami zytnimi keksówki. Przykrywamy folią wysmarowana olejem/oliwa. Stawiamy w cieplym miejscu jesli nei mamy czasu, lub w chlodnym, jelsi lubimy pelnie smaku chleba. Czekamy az chleb podwoi objetosc - czyli mniej wiecej do samej gory keksowki dorosnie. Pieczemy w 210 ok 35-40 minut (robimy test stukania)
