- Gru 20, 2006
- 23
- 0
- 0
Murzynek Postriego
Witam
Na wstępie zaznaczę, że nie pamiętam skąd posiadam ten przepis wiec może on juz jest gdzieś opisany-jeśli tak to proszę mi powiedzieć gdzie-nie chce być plagiatorem
MURZYNEK POSTRIEGO
SKŁADNIKI
-220 g. masła (trochę mniej niż kostka) lub kostka (250g.) margaryny
-2 szklanki mąki pszennej
-5 jajek
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 duże łyżki kakao
-pół szklanki wody
-1 szklanka cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego - jeśli brak to dajemy wtedy półtorej szklanki cukru w sumie.
-2-3 łyżki wiórków kokosowych lub migdałów na posypkę
-ewentualnie rodzynki, śliwki suszone jako wkład bakaliowy no i trochę wódki można dodać np. 50g wódki lub rumu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy kakao i rozpuszczamy masło (margarynę).
Odlewamy pół szklanki (nawet trochę mniej, chyba, że chcemy obficie zalać) na polewę, zaś resztę zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od jajek i ubijamy z białek pianę-ja dodaje odrobinę soli, aby szybciej i lepiej się ubiła
Po ostygnięciu dodajemy żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. To wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec przekładamy pianę ostrożnie przez chwilkę mieszamy, tak, aby połączyć to ze sobą, ale nie zmiksować-ta piana ma tworzyć konstrukcje
Do formy keksówki wytłuszczonej i ewentualnie wysypanej bułką tartą wlewamy całą masę
Piekarnik 200 st. C i czas pieczenia 50 min. Ja później zostawiam ciasto w piekarniku, aby „się doszło” na około pół godziny.
SMACZNEGO !!!

Witam
Na wstępie zaznaczę, że nie pamiętam skąd posiadam ten przepis wiec może on juz jest gdzieś opisany-jeśli tak to proszę mi powiedzieć gdzie-nie chce być plagiatorem
MURZYNEK POSTRIEGO
SKŁADNIKI
-220 g. masła (trochę mniej niż kostka) lub kostka (250g.) margaryny
-2 szklanki mąki pszennej
-5 jajek
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 duże łyżki kakao
-pół szklanki wody
-1 szklanka cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego - jeśli brak to dajemy wtedy półtorej szklanki cukru w sumie.
-2-3 łyżki wiórków kokosowych lub migdałów na posypkę
-ewentualnie rodzynki, śliwki suszone jako wkład bakaliowy no i trochę wódki można dodać np. 50g wódki lub rumu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy kakao i rozpuszczamy masło (margarynę).
Odlewamy pół szklanki (nawet trochę mniej, chyba, że chcemy obficie zalać) na polewę, zaś resztę zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od jajek i ubijamy z białek pianę-ja dodaje odrobinę soli, aby szybciej i lepiej się ubiła
Po ostygnięciu dodajemy żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. To wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec przekładamy pianę ostrożnie przez chwilkę mieszamy, tak, aby połączyć to ze sobą, ale nie zmiksować-ta piana ma tworzyć konstrukcje
Do formy keksówki wytłuszczonej i ewentualnie wysypanej bułką tartą wlewamy całą masę
Piekarnik 200 st. C i czas pieczenia 50 min. Ja później zostawiam ciasto w piekarniku, aby „się doszło” na około pół godziny.
SMACZNEGO !!!



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: