Szybki pasztet pomidorowy z udek kurczaka

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,251
8
38
2,5 kg udek z kurczaka
200g smalcu
1,5 szkl rosołu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, jarzynka, czosnek granulowany, maggi

Z udek ugotować rosołek, odcedzić, ostudzić, oczyścić z kości. Do gorącego rosołu dodać sporo przypraw, smalec, po czym mieszać do rozpuszczenia, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Wlać do mięsa i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do pojemników i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ja przygotowałam od razem z większej ilości mięsa, przełożyłam do pojemników po 250g i zamroziłam.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,467
6,203
113
Ja nie Karotka, ale skórę bym dała. Poprawi zwięzłość pasztetu, a może też pozwoli na zmniejszenie użycia smalcu. Tak nawiasem chyba zamieniłabym ten smalec na masło i dodała parę wątróbek, ale to juz nie byłby pasztet Karotki. :>

• Like
Reakcje: Mehlnerin

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
37,209
3,758
113
Skórki bym nie dała (zawsze zdejmuję przed włożeniem do garnka), z maggi też bym zrezygnowała, zamiast jarzynki dałabym warzywa i zmieliła razem z mięsem a smalec zastąpiłabym masłem, ale to moje zdanie i tak jak pisze Buka będzie to inny pasztet.

• Like
Reakcje: Joanna

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,467
6,203
113
Wydaje mi się, że ta nazwa jest trochę myląca, ale na to nie mamy wpływu. :) Skład trochę za ubogi na pasztet, kojarzy się bardziej ze smarowidełkiem do chleba, czymś w rodzaju rilletes. Może jednak znajdą się amatorzy, jeśli szukając pasztetu trafią na ten przepis. :)

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,710
2,755
113
Ja zrobilam,
troche różnych ziół dodałam i suszone pomidory. Mi smakuje. Czesc zamroziłam, sloik w lodówce na bieżące użycie.
Skory dodałam i smalec tez ale mniej

Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Buka

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy