Szybki pasztet

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Czas przygotowania tego pasztetu jest wyjątkowo krótki - zwykle zajmuje nie więcej jak 2 minuty. Potem już tylko pieczenie.
DSCF1704.JPG

DSCF1705.JPG

Potrzebujesz:

• 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,25 kg mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • pół selera
  • łyżka płaska soli
  • łyżeczka solidna pieprzu mielonego
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • solidna szczypta ostrej papryki
Do malaksera wrzuć warzywa, posiekaj jak najdrobniej, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na gładką masę.
Foremkę keksową wysmaruj odrobiną oleju, wysyp bułką tartą i wlej tam masę na pasztet.
Włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 1h.
Smakuje wybornie zarówno próbowany tuż po upieczeniu jak i na zimno. Na zimno jeszcze lepszy.
Kroi się go łatwo w plasterki, jest wilgoty i delikatny.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Te wątróbki i mięso to surowe mają być?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
1 kg łopatki-zmieliłam w sklepie
0,5 kg drobiowej wątróbki
3 cebule
3 jajka
garsteczka kaszy mannej, 1 bułka namoczona w mleku

Cebulkę posiekałam malakserem, usmażyłam, dorzuciłam wątróbki i razem z cebulką chwilę poddusiłam.
Mięsko malakserem z przyprawami/ ja -sól,pieprz,papryka ostra i gałka m./ chwilkę zmiksowałam bo jakieś za grubo zmielone jak dla mnie było.Przerzuciłam je do miksera, wątróbkę zmiksowałam i również dołożyłam do mięska jak i pozostałe składniki.Wiosło wymieszało, przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem i na spodzie boczusiem.Górę prysnęłam olejem i do piekarnika na 190 st na 80 min.

Pomył stąd- http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6090

Polecam.Mało z nim roboty.Zawsze robiłam wersję bardziej pracochłonną z duszonym 5 składnikowym mięsem a to wersja codzienna.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Dunde, mam zakupy
icon_smile.gif
dziś bedę go piekła. wyglada swietnie .
tylko napisz mi proszę , czy mieso z wątrobą zmielic na całkowita paćkę ?
Podoba mi sie ten przepis , bo jest bardzo MM ;)
tylko myślę - co go wiąze? skoro nie ma jaj? bo widzę ,ze sie nie kruszy, piekne plastry.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
bietka @ 25 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=10531561 kg łopatki-zmieliłam w sklepie
0,5 kg drobiowej wątróbki
3 cebule
3 jajka
garsteczka kaszy mannej, 1 bułka namoczona w mleku

Cebulkę posiekałam malakserem, usmażyłam, dorzuciłam wątróbki i razem z cebulką chwilę poddusiłam.
Mięsko malakserem z przyprawami/ ja -sól,pieprz,papryka ostra i gałka m./ chwilkę zmiksowałam bo jakieś za grubo zmielone jak dla mnie było.Przerzuciłam je do miksera, wątróbkę zmiksowałam i również dołożyłam do mięska jak i pozostałe składniki.Wiosło wymieszało, przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem i na spodzie boczusiem.Górę prysnęłam olejem i do piekarnika na 190 st na 80 min.

Pomył stąd- http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6090

Polecam.Mało z nim roboty.Zawsze robiłam wersję bardziej pracochłonną z duszonym 5 składnikowym mięsem a to wersja codzienna.
brzmi sympatycznie, choć więcej pracy niż z moją wersją, no i z jajkami
icon_smile.gif
Warto wypróbować. A stronkę znam i lubię
icon_smile.gif

Doruśka @ 25 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1053176Dunde, mam zakupy
icon_smile.gif
dziś bedę go piekła. wyglada swietnie .
tylko napisz mi proszę , czy mieso z wątrobą zmielic na całkowita paćkę ?
Podoba mi sie ten przepis , bo jest bardzo MM ;)
tylko myślę - co go wiąze? skoro nie ma jaj? bo widzę ,ze sie nie kruszy, piekne plastry.
To zależy, czy lubisz mieć pasztet całkiem aksamitny czy mają być wyczuwalne cząsteczki
icon_smile.gif
Zrób jak masz ochotę, nie ma to wpływu na smak. To co wiąże składniki to jest chyba sama wątróbka, bo jak widzisz plastry są ok
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Naszlo mnie na pasztet...Moze dlatego, ze do miesa jako takiego w formie obiadowej mam dlugie zeby, za to wedlina, na chleb, jest jak najbardziej ok
icon_wink.gif
Zrobilam wypadkowa obu przepisow, chlusnelam ze 3 kieliszki Porto do tego, bo mialam 80 dkg watrobki cielecej i chyba z 1 kg wieprzowiny z lopatki. Piecze sie i pachnie nieziemsko. Potem wstawie zdjecia jak sie uda, bo pierwszy raz w zyciu robie. Aksamitny mi nie wyjdzie bo nie mialam ochoty mielic tego kilka razy przez maszynke.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
jest sporo watrobki, dobrze bedzie. Im watrobki wiecej tym wieksze szanse, ze bedzie kremowy. Tylko nie piecz za dlugo.

Duende widac, ze nie jest idealnie kremowy.
Godzina w keksowce, w 200 stopniach to duzo. Najlepiej spuscic sie na termometr
icon_lol.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Zapomniałam napisać- pasztet wyszedł naprawdę świetny, znajomi też tak twierdzili, bo dla nas to była za duza procja, więc się podzielilismy
icon_smile.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
kermidt @ 21 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1079018jest sporo watrobki, dobrze bedzie. Im watrobki wiecej tym wieksze szanse, ze bedzie kremowy. Tylko nie piecz za dlugo.

Duende widac, ze nie jest idealnie kremowy.
Godzina w keksowce, w 200 stopniach to duzo. Najlepiej spuscic sie na termometr
icon_lol.gif
jedna moja znajoma chcąc mieć bardzo aksamitny pasztet ale jednocześnie móc go kroić w plastry dodaje żelatynę
icon_smile.gif

sposobów masa.

Doruśka @ 21 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1079020Zapomniałam napisać- pasztet wyszedł naprawdę świetny, znajomi też tak twierdzili, bo dla nas to była za duza procja, więc się podzielilismy
icon_smile.gif
bardzo się cieszę
icon_smile.gif

bietka @ 22 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1079141Zawsze zamrozić mozna.
święte słowa.
lecz z dzielenia się więcej radości
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy