- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Bardzo szybki do zrobienia placek z cukrową posypką na wierzchu znany w
rodzinie mojego męża jako mazurek cioci Hanki-można go posypać mieszanką
bakalii i wtedy może faktycznie być mazurkiem.Zrobienie go zajmuje ok.20
minut.
Składniki:
-kostka masła-200 g
-5 dużych jajek
-25 dkg mąki tortowej
-20 dkg cukru
-szczypta soli
-5-10 dkg cukru do posypania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Wyłożyć papierem do pieczenia dużą płaską
blachę-ja piekę na tej z piekarnika.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.Białka ubić na sztywno z solą,pod
koniec ubijania dodawać powoli połowę cukru aż piana będzie lśniąca.Żółtka
ubić z resztą cukru do białości,dodać mąkę i masło i ubić dokładnie.Dodać 1/3
białek i wymieszać łyżką żeby rozrzedzić masę,dodać resztę białek i wymieszać
ostrożnie.Wyłożyć ciasto na blachę i wyrównać.Posypać równomiernie cukrem-
jeśli użyjemy więcej cukru utworzy się chrupiąca skorupka.
Piec ok.15-20 minut aż wierzch się zezłoci.
rodzinie mojego męża jako mazurek cioci Hanki-można go posypać mieszanką
bakalii i wtedy może faktycznie być mazurkiem.Zrobienie go zajmuje ok.20
minut.
Składniki:
-kostka masła-200 g
-5 dużych jajek
-25 dkg mąki tortowej
-20 dkg cukru
-szczypta soli
-5-10 dkg cukru do posypania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Wyłożyć papierem do pieczenia dużą płaską
blachę-ja piekę na tej z piekarnika.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.Białka ubić na sztywno z solą,pod
koniec ubijania dodawać powoli połowę cukru aż piana będzie lśniąca.Żółtka
ubić z resztą cukru do białości,dodać mąkę i masło i ubić dokładnie.Dodać 1/3
białek i wymieszać łyżką żeby rozrzedzić masę,dodać resztę białek i wymieszać
ostrożnie.Wyłożyć ciasto na blachę i wyrównać.Posypać równomiernie cukrem-
jeśli użyjemy więcej cukru utworzy się chrupiąca skorupka.
Piec ok.15-20 minut aż wierzch się zezłoci.
