- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
Szukałam w cinowej wyszukiwarce i nie znalazłam, tak więc podaję przepis który znalazłam na stronce www.e-zepter.ru
Ciasto zrobione zostało na patelni Zeptera, ale wychodzi ono równie dobrze na każdej innej dobrej patelni z pokrywą.
Owoce (do wyboru np: 2 jabłka, kilka śliwek itp.)
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
3 całe jajka
1 szkl. cukru (ja daję tylko 200 ml)
1 szkl. mąki
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka soku z cytryny
można też dodać cukier waniliowy
Na patelni zagotować 2 łyżki cukru z 2 łyżkami wody, gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut mieszając od czasu do czasu aż utworzy się karmel.Owoce pokroić na plasterki i ułożyć na gotującym się karmelu.Pozostawić tak na około 1 minutę.W osobnym naczyniu wymieszać całe jajka, mąkę, cukier oraz sodę rozpuszczoną w soku z cytryny.Ciasto będzie gęste, ale lejące.Wylać go równomiernie na owoce i przykryć pokrywą.Tak piec przez 10 minut na małym ogniu ( w Zepterze wskazówka termokontrolera będzie wtedy na zielonym polu).Po 10 minutach wyłączyć całkowicie ogień i pozostawić tak na następne 10 minut, nie dłużej! WAŻNE: od chwili przykrycia aż do końca nie wolno ściągać ani nawet uchylać pokrywki.Ciasto wyjmujemy przykrywając patelnię np. talerzem i odwracając ją do góry.
Smacznego!
A to ciasto jest akurat ze śliwkami

Ciasto zrobione zostało na patelni Zeptera, ale wychodzi ono równie dobrze na każdej innej dobrej patelni z pokrywą.
Owoce (do wyboru np: 2 jabłka, kilka śliwek itp.)
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
3 całe jajka
1 szkl. cukru (ja daję tylko 200 ml)
1 szkl. mąki
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka soku z cytryny
można też dodać cukier waniliowy
Na patelni zagotować 2 łyżki cukru z 2 łyżkami wody, gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut mieszając od czasu do czasu aż utworzy się karmel.Owoce pokroić na plasterki i ułożyć na gotującym się karmelu.Pozostawić tak na około 1 minutę.W osobnym naczyniu wymieszać całe jajka, mąkę, cukier oraz sodę rozpuszczoną w soku z cytryny.Ciasto będzie gęste, ale lejące.Wylać go równomiernie na owoce i przykryć pokrywą.Tak piec przez 10 minut na małym ogniu ( w Zepterze wskazówka termokontrolera będzie wtedy na zielonym polu).Po 10 minutach wyłączyć całkowicie ogień i pozostawić tak na następne 10 minut, nie dłużej! WAŻNE: od chwili przykrycia aż do końca nie wolno ściągać ani nawet uchylać pokrywki.Ciasto wyjmujemy przykrywając patelnię np. talerzem i odwracając ją do góry.
Smacznego!
A to ciasto jest akurat ze śliwkami







Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: