Szybkie Croissanty

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobienie croissantów wcale nie musi łączyć się z wielogodzinnymi przygotowaniami i wielokrotnym chłodzeniem ciasta, jak się przekonałam. Czasu potrzebujemy jedynie tyle czasu, co na większość ciast czy wypieków, i już możemy cieszyć się ciepłymi, maślanymi, delikatnymi rogalikami. Prawie jak w Paryżu. ;)

croissants.JPG

500 g mąki pszennej tortowej
200 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży instant ( 7g)

200 g masła
ew. nutella lub marmolada do nadziewania

1 jajko

Drożdże wymieszać z mąką, cukrem pudrem i solą. Dodać mleko i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ponownie zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie chłodne ciasto cienko rozwałkować na kształt kwadratu. Na cieście układać masło, krojone ostrym nożem na cienkie płatki. Kwadrat złożyć jak kopertę ( 1. ) i rozwałkować na prostokąt. Prostokąt złożyć na trzy części jak kartkę papieru (2. ). Czynność tę powtórzyć 3 razy. Za ostatnim razem rozwałkować ciasto na prostokąt i podzielić wzdłuż na pół a następnie na na trójkąty (3.) Można wg. upodobań zrobić małe lub większe. Zwijać rogaliki. (4.)

rogaliki.JPG

Rogaliki można nadziać marmoladą, powinna to być jednak tzw. marmolada twarda, ponieważ zwykła wypłynie podczas pieczenia. Ja użyłam marmolady różanej.

Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarować rozmąconym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st.C

Rogaliki piec 15 min. aż będą złote.
Pyszne zarówno na ciepło jak i na drugi dzień.

Załączniki

• croissants.JPG
    croissants.JPG
    111.3 KB · Wyświetleń: 1
  • rogaliki.JPG
    rogaliki.JPG
    14.7 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Mam na blachach rogale z tradycyjnego przepisu i nadzieję, że po upieczeniu będą wyglądać jak prawdziwe francuskie croissanty, a nie polskie rogaliki. Czeka mnie jeszcze z półtorej godziny nerwówki.
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Trzymam zatem kciuki
icon_smile.gif
Niestety, póki co nie mam czasu na wielodniowy wypiek, nie jestem także w stanie dopilnować godzin wszystkich czynności związanych z ciastem, bo po prostu nie ma mnie wtedy w domu. Na razie zatem ciesze się wersją ekspresową.
Dodam, że ciasto jest bardzo elastyczne i wdzięczne w obróbce. po upieczeniu jest miękkie i maślane, lekko "listkuje" na wzór francuskiego, a wierzch rogalika charakterystycznie chrupie.
icon_smile.gif

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
Wszystkie wypieki domowe sa pyszne.Ja jestem bardzo niecierpliwa, ale ciasto oryginalne, po wyrobieniu i złożeniu z masłem, może czekać w lodówce do 24 godzin.
Gnote ciasto w południe, wieczorem, składam z masłem i do lodówki, Rano wyjmuje pieknie wyrośniete,
Robię rogaliki,które rosną minimum 2 godziny, W sumie czasu dużo, ale pracy mało.
Dużo więcej z pandoro, które piekłam w niedzielę,
Tez zostawiłam na noc do wyrosnięcia, wyszło pyszne, ale roboty przy nim multum.
Rogalików z jednego pieczenia wychodzi tyle, ze mroże je i potem odgrzewam w mikrofali.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Jolko - mi właśnie o ten czas, nie o pracę chodzi. Pracy się nie boję, ale czasem niestety dysponuję w bardzo małej ilości
icon_sad.gif

Tak czy inaczej, wyszły bardzo dobre, a kiedyś - może jeśli się rozchoruję i na zwolnieniu będę
icon_wink.gif
wypróbuję dłuższą wersję.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Joanna @ 20 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=935040Dziękuję. Najwyraźniej pomogły, bo croissanty wyszły nad wyraz udane.
Ale że jednak nie zawsze dysponuję taką ilością czasu, by je wykonać, na pewno skuszę się na rogaliki z Twojego przepisu. Wyglądają pysznie.
icon_smile.gif
Ogromnie się cieszę, że się udały.
icon_biggrin.gif

Miło mi, że moje Ci się podobają. Co do mnie, kiedyś na pewno postaram się zrobić "długą" wersję.
icon_smile.gif

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Mi, czy możesz napisać ile rogalików wychodzi z takiej porcji? ^^

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cantiq, z tego co pamiętam, to chyba z 10 mi wyszło
gruebel_2.gif

Ale to zależy od tego, jak duże je zrobić. Robisz prostokąt o wymiarach jakieś 20x30-35 cm i sama decydujesz o wielkości rogalików.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy