- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16
Uwielbiam kluski ale na samą myśl, że przy nich tyle pracy, zaraz przechodzi mi na nie ochota.
Potrzeba matką wynalazku, więc oto one:
3 jaja
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szkl mleka
2 szkl mąki
2 łyżki masła- rozpuścić
Zagotować duży garnek wody ( ok 4 ltr) dodać do wody 1 łyżkę soli.
Ciasto
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Kłaść łyżeczką od herbaty na gotującą wodę. Nabierać po pół łyżeczki. Każdorazowo moczyć łyżeczkę w wodzie. Od momentu wypłynięcia gotować małą chwilkę, ok 1 min.
Podawać z przesmażonym boczkiem z cebulką, albo sosem. Można też podawać na słodko, ale wtedy dać do ciasta tylko 1/2 łyżeczki soli.
Wybornie smakują jako dodatek do strogonofa.
Opis trochę " łopatologiczny" ale pisałam go dla syna który ze mną nie mieszka.
Potrzeba matką wynalazku, więc oto one:
3 jaja
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szkl mleka
2 szkl mąki
2 łyżki masła- rozpuścić
Zagotować duży garnek wody ( ok 4 ltr) dodać do wody 1 łyżkę soli.
Ciasto
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Kłaść łyżeczką od herbaty na gotującą wodę. Nabierać po pół łyżeczki. Każdorazowo moczyć łyżeczkę w wodzie. Od momentu wypłynięcia gotować małą chwilkę, ok 1 min.
Podawać z przesmażonym boczkiem z cebulką, albo sosem. Można też podawać na słodko, ale wtedy dać do ciasta tylko 1/2 łyżeczki soli.
Wybornie smakują jako dodatek do strogonofa.
Opis trochę " łopatologiczny" ale pisałam go dla syna który ze mną nie mieszka.