- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wedlinę do kanapek.Ta szynka robi sie praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób można przygotować również baleron.
ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę[/size]
zalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości szynkę
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego
sznurek spożywczy do wiązania wędlin
rękaw do pieczenia
ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka
Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.
W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełniemy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że mieso dobrze zapekluje się także w głębi.
Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.
Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.
Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut.
Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.

ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę[/size]
zalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości szynkę
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego
sznurek spożywczy do wiązania wędlin
rękaw do pieczenia
ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka
Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.
W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełniemy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że mieso dobrze zapekluje się także w głębi.
Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.
Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.
Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut.
Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: