ja piekę taką:
SZYNKA ŚWIATECZNA
-3 dni przed pieczeniem kupujemy ładny kawał szynki surowej tak ok 1-1,5kg
zagotować
tak żeby tylko zawrzało)
3cebule pokrojone w plastry,
1szkl.czerwonego wina
3łyżki octu winnego
5ziaren pieprzu
2goździki
liść laurowy
zalewę ostudzić,i taką ostudzoną zalać mięso w jakimś garnku,co 12h obrócić
mięso,aby zamarynowało się równomiernie
piec w folii(pod koniec pieczenia folię rozchylić) ok1h temp.200 stopni
można na ciepło i na zimno jeść oczywiście
a nic tam o soli nie ma ,wiec ja pieke bez soli,ale mozna chyba posolić marynatę
SZYNKA ŚWIATECZNA
-3 dni przed pieczeniem kupujemy ładny kawał szynki surowej tak ok 1-1,5kg
zagotować
3cebule pokrojone w plastry,
1szkl.czerwonego wina
3łyżki octu winnego
5ziaren pieprzu
2goździki
liść laurowy
zalewę ostudzić,i taką ostudzoną zalać mięso w jakimś garnku,co 12h obrócić
mięso,aby zamarynowało się równomiernie
piec w folii(pod koniec pieczenia folię rozchylić) ok1h temp.200 stopni
można na ciepło i na zimno jeść oczywiście
a nic tam o soli nie ma ,wiec ja pieke bez soli,ale mozna chyba posolić marynatę
Ostatnią edycję dokonał moderator: