Szynka świąteczna*

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ja piekę taką:

SZYNKA ŚWIATECZNA

-3 dni przed pieczeniem kupujemy ładny kawał szynki surowej tak ok 1-1,5kg
zagotować:(tak żeby tylko zawrzało)
3cebule pokrojone w plastry,
1szkl.czerwonego wina
3łyżki octu winnego
5ziaren pieprzu
2goździki
liść laurowy
zalewę ostudzić,i taką ostudzoną zalać mięso w jakimś garnku,co 12h obrócić
mięso,aby zamarynowało się równomiernie
piec w folii(pod koniec pieczenia folię rozchylić) ok1h temp.200 stopni
można na ciepło i na zimno jeść oczywiście
a nic tam o soli nie ma ,wiec ja pieke bez soli,ale mozna chyba posolić marynatę ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
no w marynacie, dlatego zastanawiam się jaki może mieć smak gotowy wyrób
denknach.gif
bo ja może zbytnio nie solę, ale tak całkiem bez soli mięso ...
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: