- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Tabbouleh z fetą i burakami
500g buraków
200g Bulgur (w miarę możliwości średnio ziarnisty)
2 łyżeczki rosołu warzywnego (w proszku)
1 łyżeczka soli
300 ml gotującej się wody
100 beluga
1 łyżeczka rosołu warzywnego (w prosuku)
4 łodygi z liscia selera
1 czerwona cebula
pietruszka
400g sera Feta
Dressing:
3 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
1. Buraki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Zalewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy w większą kostkę.
2. Bulgur mieszamy z dwiema łyżeczkami rosołu i jedną łyżeczka soli. Wszystko zalewamy gotującą się wodą. Odstawiamy na 15 minut (mieszając od czasz do czasu) aż kaszka napęcznieje.
3. Belugę wsypujemy do gotującej się wody z jedną łyżeczką rosołu w proszku i przez 20 minut na minimalnym ogniu gotujemy. Następnie przelewamy ją zimną wodą.
4. Młode łodygi selera kroimy w cienki krążki, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
5. Z podanych powyżej składników twożymy dressing, pamiętając by czasnek zmiazdzyć.
6. Wszystkie składniki, czyli: buraki pokrojone w kostkę, bulgur, belugę, seler i cebulę oraz dressing mieszamy.
7. Fetę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do potrawy delikatnie mieszając. Na koniec wszystko obficie posypujemy pietruszką.
Ps. Jest to porcje na 4 bardzo głodnych Beduinów.
Ps 2. Przepis pochodzi z http://www.kuriositaetenladen.com/2011/03/...h-mit-feta.html
Ps 3. Napewno do Tabbouleha będzie pasować Kibbi Akras z linka https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...mp;hl=tabbouleh
500g buraków
200g Bulgur (w miarę możliwości średnio ziarnisty)
2 łyżeczki rosołu warzywnego (w proszku)
1 łyżeczka soli
300 ml gotującej się wody
100 beluga
1 łyżeczka rosołu warzywnego (w prosuku)
4 łodygi z liscia selera
1 czerwona cebula
pietruszka
400g sera Feta
Dressing:
3 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
1. Buraki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Zalewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy w większą kostkę.
2. Bulgur mieszamy z dwiema łyżeczkami rosołu i jedną łyżeczka soli. Wszystko zalewamy gotującą się wodą. Odstawiamy na 15 minut (mieszając od czasz do czasu) aż kaszka napęcznieje.
3. Belugę wsypujemy do gotującej się wody z jedną łyżeczką rosołu w proszku i przez 20 minut na minimalnym ogniu gotujemy. Następnie przelewamy ją zimną wodą.
4. Młode łodygi selera kroimy w cienki krążki, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
5. Z podanych powyżej składników twożymy dressing, pamiętając by czasnek zmiazdzyć.
6. Wszystkie składniki, czyli: buraki pokrojone w kostkę, bulgur, belugę, seler i cebulę oraz dressing mieszamy.
7. Fetę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do potrawy delikatnie mieszając. Na koniec wszystko obficie posypujemy pietruszką.
Ps. Jest to porcje na 4 bardzo głodnych Beduinów.
Ps 2. Przepis pochodzi z http://www.kuriositaetenladen.com/2011/03/...h-mit-feta.html
Ps 3. Napewno do Tabbouleha będzie pasować Kibbi Akras z linka https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...mp;hl=tabbouleh
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: