- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Moja propozycja na Tydzień Kuchni Arabskiej - tradycyjna "sałatka" tabbouleh. Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Potrawa ta uświetnia menu uroczystości rodzinnych: wesel, chrzcin, ceremonii obrzezania i pogrzebów. Stanowi najważniejsze danie przyjęcia.
Historia kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Jadali go Berberowie, zamieszkujący góry Atlas w północno-zachodniej Afryce. Oni też wprowadzili kuskus na dwory faraonów w Egipcie. Szybko zyskał popularność na północy kontynentu, głównie w krajach Maghrebu: Maroku, Algierii, Tunezji i Libii, a także w Senegalu i na Sycylii. W XVII wieku został przywieziony, prawdopodobnie wraz z niewolnikami, z Afryki do Brazylii. W XIX stuleciu żołnierze francuscy, dokonujący podboju Algierii, upowszechnili go w swojej ojczyźnie.
Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków. W Maroku kuskus podaje się na ogromnym talerzu. Z kaszy usypuje się piramidę, a na nią nakłada gulasz i polewa go częścią sosu. Resztę sosu wlewa się do osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za „nieczystą"
, zręcznie formują z kaszy kulki i wkładają je do ust. Gospodarz wybiera z góry kuskusu co smaczniejsze kąski i w dowód szacunku podaje gościowi prosto do ust. W innych krajach Maghrebu kasza, gulasz i sos podawane są oddzielnie.
Kuskus przyrządza się również z sosami owocowymi i na słodko - z cukrem, cynamonem oraz mlekiem.
Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka, niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny.
( Źródło)
1/2 szklanki kuskusu
1 pomidor
1/2 ogórka
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
kilka gałązek pietruszki
sól i pieprz do smaku
Kuskus zalać w misce taką sama ilością wrzątku, pozostawić na 5 minut pod przykryciem.
Pomidora i ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Natkę drobno pokroić.
Warzywa, oliwę i sok z cytryny wymieszać z kuskusem, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
Pyszne!
( na podstawie: Planetaislam)
Historia kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Jadali go Berberowie, zamieszkujący góry Atlas w północno-zachodniej Afryce. Oni też wprowadzili kuskus na dwory faraonów w Egipcie. Szybko zyskał popularność na północy kontynentu, głównie w krajach Maghrebu: Maroku, Algierii, Tunezji i Libii, a także w Senegalu i na Sycylii. W XVII wieku został przywieziony, prawdopodobnie wraz z niewolnikami, z Afryki do Brazylii. W XIX stuleciu żołnierze francuscy, dokonujący podboju Algierii, upowszechnili go w swojej ojczyźnie.
Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków. W Maroku kuskus podaje się na ogromnym talerzu. Z kaszy usypuje się piramidę, a na nią nakłada gulasz i polewa go częścią sosu. Resztę sosu wlewa się do osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za „nieczystą"
Kuskus przyrządza się również z sosami owocowymi i na słodko - z cukrem, cynamonem oraz mlekiem.
Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka, niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny.
( Źródło)

1/2 szklanki kuskusu
1 pomidor
1/2 ogórka
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
kilka gałązek pietruszki
sól i pieprz do smaku
Kuskus zalać w misce taką sama ilością wrzątku, pozostawić na 5 minut pod przykryciem.
Pomidora i ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Natkę drobno pokroić.
Warzywa, oliwę i sok z cytryny wymieszać z kuskusem, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
Pyszne!
( na podstawie: Planetaislam)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: