Tacos z wołowiną i czerwoną fasolą oraz salsą cruda

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Bardzo smaczne tacos, przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska". Przepis jest na 12-14 tacos.

12-14 kukurydzianych tacos

ok. 0.5 główki sałaty lodowej (takiej niewielkiej) - posiekanej drobno

Farsz z wołowiny i czerwonej fasoli


500 g mielonej wołowiny
2 puszki czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka chilli
1 czubata łyżeczka sproszkowanego kminku
2 pomidory
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 1/4 szklanki wody

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego mieloną wołowinę i zmiażdżone oraz posiekane ząbki czosnku. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Fasolę odsączamy, opłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego chilli, kminek, pomidory, koncentrat i wodę, pod patelnią zmniejszamy ogień, przykrywamy ją i podduszamy aż całość zgęstnieje - od czasu do czasu mieszając.

Salsa Cruda


2 średnie pomidory
0.5 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki łagodnego sosu chilli

Ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Gdy farsz i salsa będą gotowe rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na kratce układamy kukurydziane tacos i wstawiamy je do piekarnika na minutę. Po tym czasie tacos wykładamy farszem mięsnym, na to układamy posiekaną sałatę lodową, a następnie salsę. Podajemy.

IMG_4441.JPG
 

Załączniki

  • IMG_4441.JPG
    IMG_4441.JPG
    224.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy