- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Bardzo smaczne tacos, przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska". Przepis jest na 12-14 tacos.
12-14 kukurydzianych tacos
ok. 0.5 główki sałaty lodowej (takiej niewielkiej) - posiekanej drobno
Farsz z wołowiny i czerwonej fasoli
500 g mielonej wołowiny
2 puszki czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka chilli
1 czubata łyżeczka sproszkowanego kminku
2 pomidory
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 1/4 szklanki wody
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego mieloną wołowinę i zmiażdżone oraz posiekane ząbki czosnku. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Fasolę odsączamy, opłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego chilli, kminek, pomidory, koncentrat i wodę, pod patelnią zmniejszamy ogień, przykrywamy ją i podduszamy aż całość zgęstnieje - od czasu do czasu mieszając.
Salsa Cruda
2 średnie pomidory
0.5 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki łagodnego sosu chilli
Ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Gdy farsz i salsa będą gotowe rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na kratce układamy kukurydziane tacos i wstawiamy je do piekarnika na minutę. Po tym czasie tacos wykładamy farszem mięsnym, na to układamy posiekaną sałatę lodową, a następnie salsę. Podajemy.

12-14 kukurydzianych tacos
ok. 0.5 główki sałaty lodowej (takiej niewielkiej) - posiekanej drobno
Farsz z wołowiny i czerwonej fasoli
500 g mielonej wołowiny
2 puszki czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka chilli
1 czubata łyżeczka sproszkowanego kminku
2 pomidory
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 1/4 szklanki wody
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego mieloną wołowinę i zmiażdżone oraz posiekane ząbki czosnku. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Fasolę odsączamy, opłukujemy i odstawiamy do odcieknięcia. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego chilli, kminek, pomidory, koncentrat i wodę, pod patelnią zmniejszamy ogień, przykrywamy ją i podduszamy aż całość zgęstnieje - od czasu do czasu mieszając.
Salsa Cruda
2 średnie pomidory
0.5 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki łagodnego sosu chilli
Ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Gdy farsz i salsa będą gotowe rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na kratce układamy kukurydziane tacos i wstawiamy je do piekarnika na minutę. Po tym czasie tacos wykładamy farszem mięsnym, na to układamy posiekaną sałatę lodową, a następnie salsę. Podajemy.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: