Tagliatelle alla livornese
400 g makaronu / tagliatelle jajeczne, ale moze byc inny /
700 g pulpy pomidorowej pokrojonej w kostke
300 g filetow z morszczuka drobno pokrojonych
2 zabki siekanego czosnku
1 mala siekana cebula
60 g siekanego selera lodygowego
pol szklanki wina bialego wytrawnego
4 lyzki oliwy z oliwek extravegine
sol
pieprz
cukier
kilka listkow bazylii
ostra papryczka typu peperoncino
1 lyzka siekanej natki pietruszki
- rozgrzac oliwe, dodac siekany czosnek i cebule, leciutko podsmazyc
- dodac drobno pokrojona rybe, podsmazyc, skropic winem i odparowac
- dodac pomidorowa pulpe, troche soli i pieprzu, porwane listki bazylii, przykryc pokrywka i dusic przez okolo 20 minut
- dodac do smaku peperoncino
- do sosu dodac ugotowane tagliatelle, dokladnie wymieszac i posypac siekana natka pietruszki
400 g makaronu / tagliatelle jajeczne, ale moze byc inny /
700 g pulpy pomidorowej pokrojonej w kostke
300 g filetow z morszczuka drobno pokrojonych
2 zabki siekanego czosnku
1 mala siekana cebula
60 g siekanego selera lodygowego
pol szklanki wina bialego wytrawnego
4 lyzki oliwy z oliwek extravegine
sol
pieprz
cukier
kilka listkow bazylii
ostra papryczka typu peperoncino
1 lyzka siekanej natki pietruszki
- rozgrzac oliwe, dodac siekany czosnek i cebule, leciutko podsmazyc
- dodac drobno pokrojona rybe, podsmazyc, skropic winem i odparowac
- dodac pomidorowa pulpe, troche soli i pieprzu, porwane listki bazylii, przykryc pokrywka i dusic przez okolo 20 minut
- dodac do smaku peperoncino
- do sosu dodac ugotowane tagliatelle, dokladnie wymieszac i posypac siekana natka pietruszki