Tagliatelle alla livornese

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tagliatelle alla livornese
400 g makaronu / tagliatelle jajeczne, ale moze byc inny /
700 g pulpy pomidorowej pokrojonej w kostke
300 g filetow z morszczuka drobno pokrojonych
2 zabki siekanego czosnku
1 mala siekana cebula
60 g siekanego selera lodygowego
pol szklanki wina bialego wytrawnego
4 lyzki oliwy z oliwek extravegine
sol
pieprz
cukier
kilka listkow bazylii
ostra papryczka typu peperoncino
1 lyzka siekanej natki pietruszki
- rozgrzac oliwe, dodac siekany czosnek i cebule, leciutko podsmazyc
- dodac drobno pokrojona rybe, podsmazyc, skropic winem i odparowac
- dodac pomidorowa pulpe, troche soli i pieprzu, porwane listki bazylii, przykryc pokrywka i dusic przez okolo 20 minut
- dodac do smaku peperoncino
- do sosu dodac ugotowane tagliatelle, dokladnie wymieszac i posypac siekana natka pietruszki
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
proszę o wytłumaczenie 7 pozycji składników.
Bahus
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Juz jest. Nie wiem dlaczego czasem ulamki zamieniane sa na dziwne znaki.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Zrobiłem. Wyszło wyśmienite. Niebo w gębie. Tylko papryczki użyłem innej, ogólnie dostępnej i też piekielnie ostrej. Bosze jak jak lubię włoszczyznę (zaraz po francuszczyżnie) :mrgreen: Linn jesteś wielka....proszę o więcej.

Bahus
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tylko nie nalezy tego rozglaszac: producent St.rr, konkurent Kn.rra, bardzo by sie zdenerwowal. Jesli wylowie cos nowego na polkach, na pewno przerobie na Homemade.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy