- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Lekkie danie makaronowe, w sam raz na lato. Przygotowuje się bardzo szybko (nie licząc skubania listków tymianku
), chyba że ktoś się pokusi o zrobienie domowego tagliatelle. Przepis z książki "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo.
Składniki na 4 porcje:
8 łyżek oliwy (nie odmierzałam, więc dałam chyba mniej)
2 czerwone cebule
2 żółte papryki
1 czerwona papryka
1 cukinia
1/2 łyżeczki chili w płatkach (nie miałam, dałam 4 pokruszone papryczki chili, ostre było
1 łyżka świeżych listków tymianku
400 świeżego jajecznego makaronu tagliatelle (wg książki powinien to być taki domowy, ale gdzie tam na to znaleźć czas, dałam lidlowy, ten pakowany po 250g)
sól, pieprz
Cebule pokroić w cienkie półplasterki, papryki i cukinie - w kostkę o boku ok. 1 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, chili i tymianek i smażyć na średnim ogniu około 8 minut - uważać, aby nie rozgotować warzyw, powinny być jędrne. Co pewien czas zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował. Do makaronu wlać sos warzywny, postawić garnek na małym ogniu i mieszać ok. 30 sekund, żeby smaki się połączyły.
I gotowe, można jeść


Składniki na 4 porcje:
8 łyżek oliwy (nie odmierzałam, więc dałam chyba mniej)
2 czerwone cebule
2 żółte papryki
1 czerwona papryka
1 cukinia
1/2 łyżeczki chili w płatkach (nie miałam, dałam 4 pokruszone papryczki chili, ostre było

1 łyżka świeżych listków tymianku
400 świeżego jajecznego makaronu tagliatelle (wg książki powinien to być taki domowy, ale gdzie tam na to znaleźć czas, dałam lidlowy, ten pakowany po 250g)
sól, pieprz
Cebule pokroić w cienkie półplasterki, papryki i cukinie - w kostkę o boku ok. 1 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, chili i tymianek i smażyć na średnim ogniu około 8 minut - uważać, aby nie rozgotować warzyw, powinny być jędrne. Co pewien czas zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował. Do makaronu wlać sos warzywny, postawić garnek na małym ogniu i mieszać ok. 30 sekund, żeby smaki się połączyły.
I gotowe, można jeść

