tagliatelle z kapustą, speckiem i scamorzą

Lis 27, 2004
3,568
0
0
250 g makaronu jajecznego tagliatelle (wstążki)
500 g włoskiej kapusty
100 g specku w kawałku (we Włoszech to Tyrolska szynka, od biedy można zastąpić chudym wędzoynm boczkiem)
gałązka rozmarynu
kilka listków szałwii
1 pikantna papryczka
3 łyżki oliwy
1 ser "scamorza affumicata" (w braku takowej, użyć jakiegoś mocno wędzonego sera)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Kapustę pokroić w cienkie paseczki. Do gara wlać oliwę, włożyć przekrojony ząbek czosnku i rozmaryn. (Rozmaryn obwiązać sznureczkiem żeby nie pogubił igiełek). Podsmażyć, dodać kapustę, wymieszać, przykryć i dusić mieszając od czasu do czasu około 15-20 minut, aż kapusta miękka. Uważać żeby nie przypalić!
Na patelni podsmażyć na oliwie lub maśle pokrojony w zapałkę speck wraz z przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasionek papryczką. Speck ma się zrumienić i być chrupiący.
Ugotować al dente tagliatelle, wyłożyć do gara z kapustą (uprzednio wyjąć z niej czosnek i rozmaryn), wymieszać, dołożyć speck. Na koniec, już na talerzach, posypać pokrojonym w cienkie plasterki serem.

Bardzo północno-włoskie danie, ale pyszne!

tagliatellezkapusta.jpg




MzM
 

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Magda a baleronikiem wędzonym można ten speck zastąpić ?
 

annar

Active member
Wrz 13, 2004
199
31
28
Zrobiłam jak w przepisie ,ze speckiem i scamorzą!!! Pyszne !! Troszkę przypominało smak łazanek :mrgreen: ale tylko troszkę ,bo jest o niebo lepsze!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy