Miało być szybko. Męska część rodziny, poganiana głodem, zakupiła kurze piersi, których ja z zasady nie jadam. Przejrzałam kilka czasopism i w „Polska gotuje”, dwumiesięczniku sprzed dwóch lat, znalazłam coś, co w rezultacie wszystkich zadowoliło. Porcja obliczona dla dwóch osób, z powodzeniem wystarczyła dla trzech, poprzedzona szparagową przystawką. Dla 2 osób były nam potrzebne:
Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- 15 dkg tagliatelle (wzięłam 20 dkg)
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżeczka curry (pełna)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- cukier do smaku
- masło pół na pół z olejem do smażenia
Kurczaka myjemy, obsuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką, curry, pieprzem i solą Smażymy na patelni około 7 minut. Dolewamy śmietankę i dodajemy sos sojowy oraz cukier Smażymy jeszcze przez 5 minut.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (sprawdzając przepis na opakowaniu). Zaraz po dokładnym odcedzeniu podajemy z gorącym sosem.
PS. Gdyby sosu było zbyt mało, z makaron mógłby być za suchy, dodajemy śmietanki. odrobinę curry i innych składników do smaku. Ta uwaga dotyczy zwiększonej przeze mnie ilości makaronu.
Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- 15 dkg tagliatelle (wzięłam 20 dkg)
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżeczka curry (pełna)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- cukier do smaku
- masło pół na pół z olejem do smażenia
Kurczaka myjemy, obsuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką, curry, pieprzem i solą Smażymy na patelni około 7 minut. Dolewamy śmietankę i dodajemy sos sojowy oraz cukier Smażymy jeszcze przez 5 minut.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (sprawdzając przepis na opakowaniu). Zaraz po dokładnym odcedzeniu podajemy z gorącym sosem.
PS. Gdyby sosu było zbyt mało, z makaron mógłby być za suchy, dodajemy śmietanki. odrobinę curry i innych składników do smaku. Ta uwaga dotyczy zwiększonej przeze mnie ilości makaronu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: