Tagliatelle z kurkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis na to smaczne danie znalazłam w czasopiśmie „Bistro” sprzed trzech lat. Pierwsze zachwyciły się nim moje przyjaciółki. Rozdałam przepis, a ja spokojnie mogę myśleć nad nowościami. Ale wróćmy do naszego nietypowego makaronu. Dla 4 osób potrzebujemy:

70 dkg kurek + 2 ząbki czosnku + dymkę + ½ szklanki białego
wytrawnego wina + pęczek natki pietruszki (jak większy, to biorę pół) +sól i biały pieprz do smaku + gałka muszkatołowa, też odrobina do smaku + 250 ml kremówki + 40 dkg makaronu wstążki + starty parmezan + masło 2 - 4 łyżki

Kurki starannie czyścimy. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na maśle. Dorzucamy grzyby, smażymy, podlewając od czasu do czasu winem. Dodajemy siekaną natkę (część odkładamy), sól, pieprz, gałkę muszkatołową.. Zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy na stol ze startym parmezanem i natką.

PS. Przepraszam za literówki, ale dość długo wlączony mój laptop zaczyna żyć własnym życiem.



 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy