Przepis na to smaczne danie znalazłam w czasopiśmie „Bistro” sprzed trzech lat. Pierwsze zachwyciły się nim moje przyjaciółki. Rozdałam przepis, a ja spokojnie mogę myśleć nad nowościami. Ale wróćmy do naszego nietypowego makaronu. Dla 4 osób potrzebujemy:
70 dkg kurek + 2 ząbki czosnku + dymkę + ½ szklanki białego
wytrawnego wina + pęczek natki pietruszki (jak większy, to biorę pół) +sól i biały pieprz do smaku + gałka muszkatołowa, też odrobina do smaku + 250 ml kremówki + 40 dkg makaronu wstążki + starty parmezan + masło 2 - 4 łyżki
Kurki starannie czyścimy. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na maśle. Dorzucamy grzyby, smażymy, podlewając od czasu do czasu winem. Dodajemy siekaną natkę (część odkładamy), sól, pieprz, gałkę muszkatołową.. Zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy na stol ze startym parmezanem i natką.
PS. Przepraszam za literówki, ale dość długo wlączony mój laptop zaczyna żyć własnym życiem.
70 dkg kurek + 2 ząbki czosnku + dymkę + ½ szklanki białego
wytrawnego wina + pęczek natki pietruszki (jak większy, to biorę pół) +sól i biały pieprz do smaku + gałka muszkatołowa, też odrobina do smaku + 250 ml kremówki + 40 dkg makaronu wstążki + starty parmezan + masło 2 - 4 łyżki
Kurki starannie czyścimy. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na maśle. Dorzucamy grzyby, smażymy, podlewając od czasu do czasu winem. Dodajemy siekaną natkę (część odkładamy), sól, pieprz, gałkę muszkatołową.. Zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Podajemy na stol ze startym parmezanem i natką.
PS. Przepraszam za literówki, ale dość długo wlączony mój laptop zaczyna żyć własnym życiem.