- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Co tu tak pusto w tym dziale? Normalnie wstyd!
Tagliatelle z szałwią i mascarpone
400 g tagliatelle
2 czerwone cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
garść świeżej szałwii
100 g mascarpone
kieliszek białego wytrawnego wina
100 g tartego Parmigiano Reggiano
pieprz, sól
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Ugotować w osolonej wodzie tagliatelle.
W międzyczasie pokroić cebule w kostke i podsmażyć na patelni na maśle i oliwie. Dodać wyciśnięty czosnek.
Listki szałwi umyć, osuszyć, pokroić lub zostawić w całości. Podsmażyć z cebulą i czosnkiem i po chwili większość szałwii wyjąć.
Dołożyć na patelnie mascarpone, wino, dobrze wymieszać, dodać parmigiano, który ma się stopić. Doprawić solą i pieprzem.
Odcedzone tagliatelle włożyć na sos na patelni, wymieszać przez 2 sekundy na ogniu, posypać orzechami i kilkoma listkami szałwii.
MzM
Tagliatelle z szałwią i mascarpone
400 g tagliatelle
2 czerwone cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
garść świeżej szałwii
100 g mascarpone
kieliszek białego wytrawnego wina
100 g tartego Parmigiano Reggiano
pieprz, sól
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Ugotować w osolonej wodzie tagliatelle.
W międzyczasie pokroić cebule w kostke i podsmażyć na patelni na maśle i oliwie. Dodać wyciśnięty czosnek.
Listki szałwi umyć, osuszyć, pokroić lub zostawić w całości. Podsmażyć z cebulą i czosnkiem i po chwili większość szałwii wyjąć.
Dołożyć na patelnie mascarpone, wino, dobrze wymieszać, dodać parmigiano, który ma się stopić. Doprawić solą i pieprzem.
Odcedzone tagliatelle włożyć na sos na patelni, wymieszać przez 2 sekundy na ogniu, posypać orzechami i kilkoma listkami szałwii.
MzM