- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Thai Iced Tea.
Do zrobienia tej herbaty zainspirowały mnie Październikowe Dni Herbaty oraz stronka about.com jako, że nudziła mi się tradycyjna herbata na gorąco postanowiłam zmiksować przepisy. Poniżej zamieszczam to co wyszło, - przepis na pikantną alternatywę herbaty mrożonej. Zaskakuje kremową strukturą (jeśli zrobimy opcję z mleczkiem), wzbogaconą niewielką ilością przypraw, które dodają jej niezaprzeczalnego uroku i smaku.
Wspaniała do deserów, bądź jako orzeźwiający napój na ciepłe dni.
2-3 łyżeczki liściastej herbaty Darjeeling
Szklanka wrzątku
2 łyżeczki cukru
Kardamon
Cynamon
Goździk
Limonka
Zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej herbatę, dodajemy dwa ziarna kardamonu. Woda nie może być wrząca, dlatego po zagotowaniu należy odczekać około minutę. Herbatę wraz z kardamonem parzymy pod przykryciem przez około 5 minut. Po upływie pięciu minut, zerkamy pod przykrycie, herbata musi zaparzyć się na naprawdę mocny, wyrazisty czaj. Sięgamy po szklankę w której chcemy podać nasz napój i wsypujemy do niej płaską łyżeczkę zmieszanego ze sobą cynamonu, goździka i startego kardamonu oraz cukier. Uzupełniamy szklankę kostkami lodu. Ja wykorzystałam kostki lodu zrobione z herbaty. Mieszamy wszystko do połączenia i dopełniamy przestudzoną herbatą.
I tutaj pojawiają się dwa warianty herbaty :
1. Możemy dopełnić ją plasterkami limonki, spiralami ze skórki limonki, goździkami i podać w ten sposób.
2 Dopełnić odrobiną skondensowanego mleka.
Obie wersje są bardzo smakowite, według mnie ta, z mlekiem skondensowanym jest bardziej delikatna i jedwabista w smaku
dlatego jej tutaj nie pokazuję, lubię wyrazistość i "moc" przypraw w herbacie. Ogólnie napój jest bardzo mocny, nie zalecany dla osób preferujących delikatne napoje
Smacznego.
Do zrobienia tej herbaty zainspirowały mnie Październikowe Dni Herbaty oraz stronka about.com jako, że nudziła mi się tradycyjna herbata na gorąco postanowiłam zmiksować przepisy. Poniżej zamieszczam to co wyszło, - przepis na pikantną alternatywę herbaty mrożonej. Zaskakuje kremową strukturą (jeśli zrobimy opcję z mleczkiem), wzbogaconą niewielką ilością przypraw, które dodają jej niezaprzeczalnego uroku i smaku.
Wspaniała do deserów, bądź jako orzeźwiający napój na ciepłe dni.

2-3 łyżeczki liściastej herbaty Darjeeling
Szklanka wrzątku
2 łyżeczki cukru
Kardamon
Cynamon
Goździk
Limonka
Zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej herbatę, dodajemy dwa ziarna kardamonu. Woda nie może być wrząca, dlatego po zagotowaniu należy odczekać około minutę. Herbatę wraz z kardamonem parzymy pod przykryciem przez około 5 minut. Po upływie pięciu minut, zerkamy pod przykrycie, herbata musi zaparzyć się na naprawdę mocny, wyrazisty czaj. Sięgamy po szklankę w której chcemy podać nasz napój i wsypujemy do niej płaską łyżeczkę zmieszanego ze sobą cynamonu, goździka i startego kardamonu oraz cukier. Uzupełniamy szklankę kostkami lodu. Ja wykorzystałam kostki lodu zrobione z herbaty. Mieszamy wszystko do połączenia i dopełniamy przestudzoną herbatą.
I tutaj pojawiają się dwa warianty herbaty :
1. Możemy dopełnić ją plasterkami limonki, spiralami ze skórki limonki, goździkami i podać w ten sposób.
2 Dopełnić odrobiną skondensowanego mleka.

Obie wersje są bardzo smakowite, według mnie ta, z mlekiem skondensowanym jest bardziej delikatna i jedwabista w smaku


Smacznego.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: