- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Jeszcze do niedawna sama bym tego wypieku nie nazwała pizzą. Obruszałabym się i
protestowała.. bo co to za pizza z masłem, mlekiem i jajkami?
A jednak. Skoro sami Włosi nazywają ten placek pizzą to przecież nie będę oponować ..i
to Włosi z regionu Kampania, kolebki pizzy
Składniki na ciasto:
450 - 500 g mąki
1 łyżka cukru (dałam zdecydowanie mniej)
Spora szczypta soli
30 g drożdży
4 jajka
175 g miękkiego masła
100 ml letniego mleka
Nadzienie:
Puszka pomidorów - w oryginalnym przepisie są pelati, ja miałam już pokrojone
2 mozzarelle pokrojone w kostkę
175 g szybki parmeńskiej porwanej lub pokrojonej w paseczki
Oliwa
Kilkanaście listków bazylii, porwanych
40 g sera Grana Padano (miałam Parmigiano reggiano) - w płatkach
Sól
Pieprz
Od siebie dodałam 1 ząbek czosnku (do sosu)
Przygotować sos:
Pomidory wrzucić do garnka z niewielką ilością oliwy, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem,
poddusić.
Pizza:
Drożdże rozrobić w mleku. Wlać do mąki. Dodać sól i cukier.
Wbić jajka.
Dodać masło pokrojone w kostkę
Wyrabiać aż masa będzie jednolita. Ciasto jest dosyć klejące, dosypywałam mąki w
trakcie wyrabiania.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno stać około 2 h. Moje stało krócej, ale
za to baaardzo blisko piekarnika. Pięknie wyrasta.
Ponownie wyrobić.
Formę o średnicy 24 cm posmarować oliwą.
Ciasto podzielić na dwie części . Jedną ciut większa od drugiej. Między Bogiem a prawda
mnie wyszło tego ciasta znacznie więcej – starczyło na druga blaszkę – kwadratową i
jeszcze starczyło na mały bochenek „chleba”
Ciasto rozwałkować
Większy kawałek ciasta ułożyć w formie. Układać „nadzienie” :
- sos pomidorowy
- mozzarella
- szynka
- bazylia
- parmezan lub Grana
Przykryć drugim płatem ciasta. Docisnąć lekko.
Posmarować oliwą i niewielką ilością sosu pomidorowego. Można rzucić kilka kostek
mozzarelli. Ja zużyłam całą do nadzienia
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
protestowała.. bo co to za pizza z masłem, mlekiem i jajkami?
A jednak. Skoro sami Włosi nazywają ten placek pizzą to przecież nie będę oponować ..i
to Włosi z regionu Kampania, kolebki pizzy

Składniki na ciasto:
450 - 500 g mąki
1 łyżka cukru (dałam zdecydowanie mniej)
Spora szczypta soli
30 g drożdży
4 jajka
175 g miękkiego masła
100 ml letniego mleka
Nadzienie:
Puszka pomidorów - w oryginalnym przepisie są pelati, ja miałam już pokrojone
2 mozzarelle pokrojone w kostkę
175 g szybki parmeńskiej porwanej lub pokrojonej w paseczki
Oliwa
Kilkanaście listków bazylii, porwanych
40 g sera Grana Padano (miałam Parmigiano reggiano) - w płatkach
Sól
Pieprz
Od siebie dodałam 1 ząbek czosnku (do sosu)
Przygotować sos:
Pomidory wrzucić do garnka z niewielką ilością oliwy, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem,
poddusić.
Pizza:
Drożdże rozrobić w mleku. Wlać do mąki. Dodać sól i cukier.
Wbić jajka.
Dodać masło pokrojone w kostkę
Wyrabiać aż masa będzie jednolita. Ciasto jest dosyć klejące, dosypywałam mąki w
trakcie wyrabiania.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno stać około 2 h. Moje stało krócej, ale
za to baaardzo blisko piekarnika. Pięknie wyrasta.
Ponownie wyrobić.
Formę o średnicy 24 cm posmarować oliwą.
Ciasto podzielić na dwie części . Jedną ciut większa od drugiej. Między Bogiem a prawda
mnie wyszło tego ciasta znacznie więcej – starczyło na druga blaszkę – kwadratową i
jeszcze starczyło na mały bochenek „chleba”
Ciasto rozwałkować
Większy kawałek ciasta ułożyć w formie. Układać „nadzienie” :
- sos pomidorowy
- mozzarella
- szynka
- bazylia
- parmezan lub Grana
Przykryć drugim płatem ciasta. Docisnąć lekko.
Posmarować oliwą i niewielką ilością sosu pomidorowego. Można rzucić kilka kostek
mozzarelli. Ja zużyłam całą do nadzienia
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni


