Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Tandoori Chicken, Indyjski kurczak Tandoori*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1485148" data-attributes="member: 2721"><p><em><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Tandoori_chicken" target="_blank">Kurczak Tandoori </a>to popularne danie kuchni indyjskiej.Jest to pieczony kurczak, marynowany w jogurcie i przyprawach. Nazwa wywodzi się od słowa &quot;tandoor&quot;, oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso. Zazwyczaj nadaje mu się intensywnie czerwoną barwę, lecz oczywiście nie jest to konieczne: i bez tego będzie pyszny. Przepis na podstawie <a href="http://www.youtube.com/watch?v=YswkP82qoHg" target="_blank">ReadySteadyEat.</a></em></p><p><em></em></p><p><em>Do nadania koloru można użyć czerwonego barwnika spożywczego. Można również uzyskać (co prawda trochę mniej intensywną) czerwona barwę za pomocą naturalnych przypraw (i ja wolę tę wersję), jak na przykład czerwonego kaszmirskiego chili, które jest mniej pikantne od zwykłego chili, za to charakteryzuje się intensywniejszym kolorem. Jeśli nie macie kaszmirskiego chili, można zrobić jego &quot;zamiennik&quot;, mieszając 2 części słodkiej węgierskiej papryki z jedna częścią chili.</em></p><p><em></em></p><p>[ATTACH=full]86551[/ATTACH]<span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">Tandoori Chicken z użyciem czerwonego barwnika</span> </p><p></p><p>4 ćwiartki kurczaka</p><p></p><p>marynata:</p><p>4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki chili (do smaku)</p><p>1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu</p><p>1/2 łyżeczki mielonej kolendry</p><p>1 łyżeczka przyprawy garam masala</p><p>1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, <u>nie kminek</u>)</p><p>ew. czerwony barwnik lub czerwona węgierska papryka</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>kawałek imbiru wielkości wiśni,obrany, drobno posiekany</p><p>2 ząbki czosnku,obrane, drobno posiekane</p><p></p><p>Z kurczaka zdjąć skórę. Z górnej strony mięsa zrobić po 2-3 nacięcia aż do kości, by przyprawy lepiej wnikały. Kurczaka natrzeć słodką papryką i sokiem z cytryny.</p><p></p><p>Z jogurtu i podanych przypraw przygotować marynatę.</p><p>Kurczaka natrzeć marynatą (także w nacięciach) i marynować w lodówce, pod przykryciem przez 6-12 godzin.</p><p></p><p>Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić (aby wyglądało jak pieczone w piecu - używam do tego górnej grzałki grilla w kuchence).</p><p></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]86552[/ATTACH]</span></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px">Tandoori Chicken bez barwnika</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1485148, member: 2721"] [I][URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Tandoori_chicken"]Kurczak Tandoori [/URL]to popularne danie kuchni indyjskiej.Jest to pieczony kurczak, marynowany w jogurcie i przyprawach. Nazwa wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso. Zazwyczaj nadaje mu się intensywnie czerwoną barwę, lecz oczywiście nie jest to konieczne: i bez tego będzie pyszny. Przepis na podstawie [URL="http://www.youtube.com/watch?v=YswkP82qoHg"]ReadySteadyEat.[/URL] Do nadania koloru można użyć czerwonego barwnika spożywczego. Można również uzyskać (co prawda trochę mniej intensywną) czerwona barwę za pomocą naturalnych przypraw (i ja wolę tę wersję), jak na przykład czerwonego kaszmirskiego chili, które jest mniej pikantne od zwykłego chili, za to charakteryzuje się intensywniejszym kolorem. Jeśli nie macie kaszmirskiego chili, można zrobić jego "zamiennik", mieszając 2 części słodkiej węgierskiej papryki z jedna częścią chili. [/I] [ATTACH=full]86551[/ATTACH][FONT=georgiatimes new romantimesserif] Tandoori Chicken z użyciem czerwonego barwnika[/FONT] 4 ćwiartki kurczaka marynata: 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chili (do smaku) 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, [U]nie kminek[/U]) ew. czerwony barwnik lub czerwona węgierska papryka 1 łyżka soku z cytryny kawałek imbiru wielkości wiśni,obrany, drobno posiekany 2 ząbki czosnku,obrane, drobno posiekane Z kurczaka zdjąć skórę. Z górnej strony mięsa zrobić po 2-3 nacięcia aż do kości, by przyprawy lepiej wnikały. Kurczaka natrzeć słodką papryką i sokiem z cytryny. Z jogurtu i podanych przypraw przygotować marynatę. Kurczaka natrzeć marynatą (także w nacięciach) i marynować w lodówce, pod przykryciem przez 6-12 godzin. Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić (aby wyglądało jak pieczone w piecu - używam do tego górnej grzałki grilla w kuchence). [FONT=georgiatimes new romantimesserif][SIZE=10][ATTACH=full]86552[/ATTACH] Tandoori Chicken bez barwnika[/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Tandoori Chicken, Indyjski kurczak Tandoori*
Top
Bottom